Toukokuussa hellettä ja reippaita sateita

0
Laitilalainen Eero Setälä mittaa joka päivä lämpötilan ja mahdollisen sademäärän, kuten hän on tehnyt vuosikymmenien ajan. Mittauksista tehdään taulukko, joka julkaistaan Laitilan Sanomissa kuukausittain.

Toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja, kertoo Ilmatieteen laitos. Niin myös Laitilassa, jossa keskilämpötila oli lähellä kymmentä astetta.

Laitilalaisen säähavainnoitsija Eero Setälän tilastot kertovat, että Laitilassa hellepäiviä oli yksi toukokuun puolivälissä, kun mittari nousi +27 asteeseen. Kylmintä puolestaan oli toukokuun alussa, kun pakkasasteita mitattiin yöllä neljä astetta. Pakkasen puolelle ei kuitenkaan enää menty toukokuun 9. päivän jälkeen.

Sadepäiviä oli Laitilassa yhteensä kymmenen. Sadetta saatiinkin munapitäjässä lähes tuplasti keskimääräistä toukokuuta enemmän, 60 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata kuukausi oli harvinaisen tai poikkeuksellisen sateinen, eli näin sateista toukokuussa on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Etenkin maan eteläosassa mitattiin useita uusia asemakohtaisia sademääräennätyksiä. Kuukauden suurin sademäärä, 122,8 millimetriä, mitattiin Nokian Tottijärvellä. Vähiten kuukauden aikana satoi Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 16 millimetriä.

Kokonaisuudessaan mennyt kevät oli hieman keskimääräistä lämpimämpi ja sateinen.

– Kevääseen osui niin kylmiä kuin lämpimiäkin jaksoja, jotka tasoittivat keskilämpötilan lähelle pitkäaikaisia keskiarvoja, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.