Tuore lähihoitaja tuntee vanhustyön omakseen

0
Kesä kuluu töissä. Vapaa-ajalta Maria toivoo, että hän pääsisi ainakin ensimmäistä kertaa festareille.

19-vuotias  Maria Luoto  valmistui keväällä lähihoitajaksi. Hän sai opinnot päätökseen maaliskuussa ja on nyt töissä Laitilan kotihoidossa. Alun perin Maria halusi töihin lasten pariin, mutta kokemukset työharjoittelussa muuttivat mielen.

– Tykkään tosi paljon työstäni. Aion suorittaa vielä vanhushoidon opinnot oppisopimuksella. Se on jo sovittu Novidan kanssa, saan tehdä sen kotihoidon työn ohessa.

Harjoitteluaikana  tulevalle lähihoitajalle selvisi, että hän haluaa enemmän hoitaa kuin kasvattaa. Vanhustyössä pääsee konkreettisesti auttamaan ihmisiä ja päivät ovat vaihtelevia, joskus myös kiireisiä.

– Jossakin työvuorossa voi olla toistakymmentä asiakaskäyntiä jos kaikki ovat lyhyitä. Joskus taas on enemmän aikaa olla yhden ihmisen luona.

Kaariaisista kotoisin oleva Maria asuu vielä kotona isän, äidin ja pikkuveljen kanssa. Hänellä ei ole kiirettä muuttaa omilleen.

– Kukaan lähimmistä kavereistakaan ei ole vielä muuttanut pois kotoa. Tietysti se kuuluu tulevaisuuden suunnitelmiin.

Maria on viihtynyt Laitilassa ja uskoo, että voi jäädä tänne jos töitä on. Työn perässä hän tosin on valmis muuttamaan muuallekin. Mitään suurta kaukokaipuuta ei kuitenkaan ole.

– Meidän perhe ei ole juuri matkustellut, en ole ollut koskaan edes lentokoneessa. Jos lähtisin matkalle, niin mieluiten jonnekin lämpimään, rannalle ja aurinkoon.

Peruskoulussa Marian lempiaine oli liikunta. Hän on harrastanut ringetteä seitsenvuotiaasta ja pelaa nyt B-nuorten SM-sarjassa. Harjoituksia on kolme kertaa viikossa, ympäri vuoden. Talvikaudella viikonloput kuluvat lisäksi peleissä. Pelaajana Maria sanoo olevansa kunnianhimoinen.

– Se on otettava tosissaan. On hienoa taistella voitosta yhdessä joukkueen kanssa.

Vanhemmat ovat aina tukeneet tyttärensä valintoja. Ringettessä he eivät kuulu huoltojoukkoihin, mutta ovat käyneet katsomassa pelejä. Myös opiskelun suhteen tytär sai tehdä omat valintansa. Peruskoulun jälkeen vaihtoehtoina olivat lukio tai lähihoitajaopinnot ja koska Maria tiesi haluavansa hoiva-alalle, hän valitsi jälkimmäisen.

Kesä kuluu enimmäkseen töissä. Iltavuorot ovat parhaita, sillä silloin aamulla saa nukkua pitkään. Kun vapaa-aikaa työltä ja liikuntaharrastuksilta jää, Maria tapaa kavereitaan. Yhdessä käydään uimassa tai ollaan jonkun luona. Laitila on hyvä ja turvallinen paikka nuorille.

– Täällä on ainakin hyvät liikunta- ja harrastusmahdollisuudet pieneen kuntaan nähden.

Korona varjosti täysi-ikäiseksi tulleen Marian ensimmäistä kesää. Nyt näyttää vähän paremmalta ja toiveissa on jopa ensimmäisille festareille pääsy.

– Ainakin Karjurock kiinnostaisi, jos vain korona suo.