Vaali-ilta kokosi ehdokkaat yhteen

0
Laitilan puolesta -lista kokoontui jännittämään tuloksia Katinhännän nuorisoseuran-talolle. Kuvassa Tarja Kuusisto (vas.), Janne Kuusisto, Henri Aitakari, Tuija Syrén, Juha Raittinen, Hannele Flinkman, Milla Frangén ja Jukka Lohisto.

Eija Eskola-Buri

Laitilan suurimman puolueen keskustan vaalivalvojaisissa tunnelma oli varovaisen innostunut, kun ennakkoäänten tulokset on julkistettu. Ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa ehdolla oleva Jukka Alkio jännittää tuloksia muiden mukana.

Laitilan vaaleja hän on aikaisemmin seurannut kaupunginjohtajana. Alkio on saanut ennakkoääniä eniten, ja hänen läpimenonsa näyttää varmalta. Myös puolue näyttää säilyttävän asemansa.

Tunnelma on vapautunut. Kun nuorin ehdokas saapuu paikalle, hänet otetaan iloisesti vastaan. 18-vuotias Ilmari Vuorela on nousemassa valtuustoon.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto kuuluu vaalien konkareihin. Hänen mukaansa vaalit ovat olleet erilaiset, sillä korona on vaikuttanut kampanjointiin.

Aiemmissa vaaleissa ehdokkaat ovat hitsautuneet tiiviisti yhteen vaalitilaisuuksissa. Nyt vuorovaikutusta ehdokkaiden välillä on käyty lähinnä Teams-yhteyksillä.

Kuusisto vitsailikin, että normaalisti hänen vaalifiiliksensä on syntynyt räntäsateessa ja myrskyssä toreilla ja turuilla. Nyt vaalit olivat ensimmäistä kertaa kesäkuussa, mutta vaalitilaisuuksia ei ole tavalliseen tapaan voitu koronan vuoksi järjestää.

Tosin lauantaina keskustan kampanjoidessa K-supermarketin edustalla, vaalisää lähenteli jo ”normaalia”.

– Kaveri nauroikin, että nyt sitä vaalifiilistä sitten on tarjolla.

Vaalien tulos ei näytä Laitilassa tarjoavan isoja yllätyksiä. Kuusisto arvelee, että paikkaneuvottelut saataneen hoidettua ennen heinäkuuta.

Laitilan puolesta -listan vaalivalvojaisissa Katinhännän nuorisoseurantalolla on iltakahdeksan jälkeen hymyilevää väkeä. Ehdokkaat ovat kokoontuneet Henri Aitakarin tietokoneen ympärille, ja puhelimista vilkuillaan tulostenlaskennan etenemistä.

Mitään suuria linjauksia tulevasta toiminnastaan uusi ryhmä ei vielä vaalivalvojaisissaan halunnut antaa. Kampanjassaan lista on luvannut kuunnella äänestäjiä, ja heidän käsissään on nyt myös uuden poliittisen ryhmän tulevaisuus.

Rkp on Laitilan ehdokaslistalla ensimmäistä kertaa, ja vaaliliitossa kokoomuksen kanssa. Ville Varjo seurasi sunnuntai-iltana tuloslaskentaa puolisonsa Annen kanssa kotonaan Laitilan keskustassa.

– Olen ollut lukiolaisesta lähtien ajatusmaailmaltani RKP:läinen, hän kertoo.

Vaaleissa hän on ollut ehdokkaana aikaisemmin Laitilassa myös kokoomuksen listalla. Nämä vaalit olivat hänelle kuitenkin erityiset, sillä hän sanoo vihdoin olevansa puolueessa, johon tuntee kuuluvansa.

Varjo kertoo, että edesmennyt kunnallisneuvos Reijo Aalto taisi osua oikeaan kuvaillessaan Varjon poliittista profiilia. Aalto tokaisi hänelle vuosia sitten tarkastuslautakunnan kokouksessa, että Varjo edustaa aina yhtä liberaaleja ajatuksia riippumatta siitä, minkä kyltin alla hänen nimensä on.

Paikallispolitiikassa hän pitää tärkeänä, että luottamushenkilöt tuntevat hallinnolliset ja päätöksenteon mekanismit. Tämä ei monille uusille luottamushenkilöille ole itsestään selvää.

Varjo näytti ennakkoäänten laskun jälkeen menevän läpi, mutta lopullinen läpimurto jäi kuitenkin uupumaan tällä kertaa.