Varhaisperunan nosto alkaa Laitilassa tällä viikolla

0
Johan Isotupa tutkii tyytyväisen oloisena perunakasvustoja. Nostamaan päästään alkaneella viikolla.

Arto Kanerva

Ensimmäiset varhaisperunat nostettiin maasta totuttuun tapaan saaristossa. Ensimmäiset perunat istutettiin maaliskuussa, ja istutustyöt jatkuivat tasaisesti koko huhtikuun ajan, kertoo MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan varapuheenjohtaja Juho Aula.

– Viileät säät viivästyttivät hiukan varhaisimpien istutusten kasvua, joten perunamäärät kasvavat tasaisesti koko alkukesän ajan. Kulutusta vastaavia määriä varhaisperunaa saadaan tarjolle ensi viikosta alkaen, Aula arvioi.

Maanviljelijä Johan Isotupa kertoo, että heidän pellostaan kuokittiin lauantaina ensimmäiset varhaisperunat ja koneellinen nosto aloitetaan jossain vaiheessa alkaneella viikolla.

– Sää on tänä vuonna suosinut. Ei ole ollut liian kylmää, ei kuumaa, ei kuivaa eikä märkää. Mukulamäärä näyttää tavallista isommalta, mikä hiukan hidastaa kasvua, mutta yleisesti ottaen kaikki näyttää hyvältä.

Isotuvalla on tänä vuonna viljelyssä 25 hehtaaria varhaisperunaa. Johan arvioi satoa saatavan nostotöiden alkuvaiheessa noin kymmenen tonnia hehtaarilta. Varhaisperuna kasvaa vauhdilla ja nostotyön loppuvaiheessa hehtaarisato lähentelee jo 20 tonnia.

Suurin riski varhaisperunan viljelyssä on pakkanen. Viljelijän pitää seurata tarkasti säätilaa ja olla koko ajan varpaillaan.

– Kerran kun nukkuu pommiin ja jää kastelu laittamatta päälle, niin se on siinä. Kastelua tässä tarvitaan muutenkin, sillä maan laatu on sellainen, että jos se pääsee kuivaksi niin takaisin kosteaksi saaminen vaatii paljon työtä. Lisäksi liian kuivassa maassa kasvavista perunoista tulee helposti rupisia.

Johan arvioi, että perunan nostoon päästään tänä vuonna viikon verran viime vuotta myöhemmin.

Kristian Valkonen oli lauantaina Laitilan torilla myymässä Rintasen Puutarhan tuotteita.

– Nyt myynnissä olevat perunat tulevat kasvihuoneista, mutta alkavalla viikolla aletaan varmasti saada tarjolle avumaan perunaa. Lajikkeista Annabelle ja Timo ovat nyt kaupan ja Siikliä odotetaan juhannukseksi.

Valkosen mukaan perunakauppa on käynyt hyvin ja isännän täytyy tälläkin kertaa tuoda lisää tavaraa myytäväksi. Perunan lisäksi myös sipuli ja mansikka ovat menneet hyvin kaupaksi.