Yleisö pääsi lakkiaisiin ruudun kautta

0
Toisena koronakeväänä ylioppilaat saivat Laitilassa lakkinsa normaalissa aikataulussa, mutta juhla pidettiin ilman yleisöä. Arkistokuva: Minna Määttänen

Pirkko Varjo

Laitilan lukion lakkiaisjuhlaa vietettiin jo toista kertaa etäyhteyksillä. Lakitettavien 33 abiturientin omaiset ja riemuylioppilaat puuttuivat juhlasalista, mutta muuten päivän kulku noudatti tuttua kaavaa. Musiikkia, puheita, parhaimpiinsa sonnustautuneita nuoria, iloa ja helpotusta pitkän ja tavallistakin hankalamman urakan jälkeen.

Lukion rehtori Tomi Kangas käsitteli puheessaan lyhyesti koronan tuomia muutoksia koulun toimintaan. Hän kuitenkin totesi, että vaikka pandemia on lyönyt suuren leiman kouluvuoteen, asiasta ei oikein jaksa sanoa enää mitään.

– Uudesta opetussuunnitelmasta on sanottava, että se tulee lukiossamme käyttöön ensi elokuussa, tuolloin aloittavien ykkösvuoden opiskelijoiden osalta, aina ikäluokka kerrallaan. Opettajat ovat jo tutustuneet siihen ja olemme kevään mittaan tilanneet aika kasan oppikirjoja, digilisenssejä ja kannettavia tietokoneita tuleville ykkösvuoden opiskelijoille, syksyllä voimaan tulevan toisen asteen maksuttomuuden merkeissä.

Kangas siteerasi kirjailija Arno Kotroa, joka on julkisesti arvostellut meneillään olevaa lukiouudistusta.

– Hänen mielestään koulun pitää olla ylpeästi koulu. Ei koulun pidä olla trendikäs. Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisuutta, rauhaa ja rakenteita. Opiskelijat väsyvät nykylukiossa, mutta lujilla ovat opettajatkin. Muutos muutoksen vuoksi kuormittaa kaikkia. Lukioon tarvitaan enemmän iloa ja rentoa mieltä. Omasta puolestani voisin uskaltaa ajatella, että olemme jollain tavalla saaneet täällä Laitilassa noudatettua Kotron ajatuksia. Olemme pyrkineet tekemään uudesta opetussuunnitelmastamme kaikin tavoin valtakunnallisten perusteiden mukaisen, mutta kuitenkin oma arkijärki mukana pitäen ja opiskelijan etua ajatellen.

Uuden ylioppilaan puheen piti Vilja Kylä-Heiko. Hän sanoi, että lukion alkaessa osattiin kyllä odottaa, että opiskelusta tulee entistä vaativampaa.

– Sitä emme kuitenkaan osanneet odottaa, että ylioppilaslakin lisäksi päässämme on myös maski. Koronan takia meiltä jäivät pois myös penkkarit ja abiristeily. Vaikka se harmittaa, pitää kuitenkin muistaa, etteivät ne ole edellytyksiä ylioppilaaksi tulolle.

Kylä-Heikon mukaan ylioppilasta ei ole arvosanoihin katsominen, sillä jokainen on tehnyt paljon työtä.

– Arvomme ei ole laudatureista kiinni.

Lopuksi tuore ylioppilas kiitti opettajia ja läheisiä siitä, että nämä ovat jaksaneet tukea ja venyä vaikean pandemia-ajan yli.

Rehtori kiitti niin ikään koulun henkilökuntaa sekä erikseen yläkoulun ja lukion yhteistä lehtoria Juha Grönlundia, joka on jäämässä eläkkeelle. Grönlund on työskennellyt Laitilassa yli 30 vuotta.