Yrittäjyys kiinnostaa tuoretta ajoneuvoasentajaa

0
Eemil Hellberg valmistuu tänä viikonloppuna ajoneuvoasentajaksi. Opiskeluajan käytännön harjoittelu opetti hänen mielestään eniten.

Pirkko Varjo

18-vuotias Eemil Hellberg juhlii tänään valmistumistaan ajoneuvoasentajaksi. Viimeinen työharjoittelujakso, jonka Hellberg suoritti tammikuusta alkaen oppisopimuksella laitilalaisessa autokorjaamossa, päättyi viime viikolla. Työ autojen parissa on kiinnostanut aina, ja peruskoulun jälkeen tuntui luontevalta hakeutua Novidaan opiskelemaan.

– Vaihtoehtona oli logistiikkapuoli, mutta en miettinyt sitä kauaa.

Opinnot sujuivat hyvin ja varsinkin työharjoittelu oli antoisaa. Koululla opetellut asiat tuntuivat välillä vähän vanhanaikaisilta.

– Siitä me annoimme palautetta, mutta muuten voin kyllä suositella koulutusta. Minulle tärkeintä oli se, että pääsin hyvään harjoittelupaikkaan. Siellä oli tosi osaava asentaja, jolta opin paljon.

Eemil on kasvanut yrittäjäperheessä. Isällä on autojen sisäpuhdistukseen, maalipinnan hoitoon ja lommojen oikaisuun erikoistunut yritys, jolla on toimipisteet Raisiossa ja Raumalla.

Äiti työskentelee siivousalan yrittäjänä. Osa autojen korjauksista tehdään myös omassa hallissa perheen Haarossa sijaitsevan omakotitalon pihalla.

Tuore ajoneuvoasentaja työskentelee parhaillaan isän yrityksessä.

– Meillä on siinä myös pesupalvelu ja teemme keraamisia kestopinnoitteita. Se on kiinnostavaa työtä. Parasta on nähdä asiakkaan reaktio, kun hän näkee auton käsittelyn jälkeen. Ainakin tähän asti kaikki ovat olleet iloisia. Lommojen korjausta pitäisi vielä opetella, se on isän erikoisala. Siinä tarvitaan hyvää hahmottamiskykyä ja kädentaitoja.

Tammikuussa Hellberg menee armeijaan Niinisaloon. Armeijaan menoa nuori mies odottaa mielenkiinnolla.

– Olen harrastanut pari vuotta airsoftia ja senkin takia on kiinnostavaa nähdä armeijan touhuja.

Tulevaisuudessa Hellberg uskoo työskentelevänsä autoalan yrittäjänä. Isän yrityksen jatkaminen on todennäköinen vaihtoehto, mutta mikään ei ole varmaa. Autoalalla on mahdollista opiskella lisää ja valmistua vaikka autoinsinööriksi, mutta se ei ainakaan toistaiseksi kiinnosta.

Omaan asuntoon muuttaminen tullee ajankohtaiseksi armeijan jälkeen.

– En ole vielä ajatellut, minne haluan muuttaa. Voin jäädä Laitilaan tai sitten Turkuun, riippuu töistä. Ensin täytyy varmasti asua muutama vuosi vuokralla, mutta sitten aion ostaa oman asunnon, mieluiten omakotitalon.

Vapaa-aikana Eemil kalastaa, maastopyöräilee tai lenkkeilee perheen labradorinnoutajan kanssa. Autourheilusta hän ei ole erityisen kiinnostunut, niin autoalan mies kuin onkin.

– Satunnaisesti voin katsoa jonkun kilpailun.