Yritykset tiiviimmin mukaan koulutukseen – Winnova uudistaa oppimisympäristöään

0
Winnova oli kutsunut paikallisia yrittäjiä työpajaan miettimään, miten ja missä tulevaisuuden ammattilaisia kannattaisi kouluttaa.

Winnovalla on menossa iso kehittämishanke, jonka lopputuloksena on täysin uudentyyppisiä oppimisympäristöjä. Hanketta esiteltiin torstaina Laitilan yksikössä paikallisille yrityksille. Yritykset oli kutsuttu mukaan ideoimaan, miten oppimistilat voisi toteuttaa. Tavoitteena on lisätä koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhteistyötä.

Oppimisympäristöjen johtaja Juha-Pekka Koivusalo kertoi, että Kullaan yksikössä hanke on jo loppusuoralla ja Raumalla on menossa merikoulutuksen tilojen saneeraus, myös Porin oppimistiloissa tehdään uudistuksia.

– Laitilassa on ensimmäisen vaiheen koulutustarpeen selvitys menossa, minkälainen oppimisympäristön pitäisi olla vuonna 2025, Koivusalo hahmotteli tavoitetta.

Winnova järjestää työpajoja ja neuvotteluja Laitilan kaupungin ja yritysten kanssa, minkälaista koulutusta Laitilaan tarvitaan. Koivusalo kertoi, että selvityksessä kartoitetaan myös, voisivatko yritykset tarjota oppimisympäristöjä tai voisiko Winnovalla ja yrityksillä olla yhteisiä oppimisympäristöjä.

– Laitilan kaupungin tiloissa Urheilutalolla järjestetään ravintola- ja cateringkoulutusta. Kun koulutus päättyy, meidän jäljiltä rakennukseen jää toimiva keittiö. Samantyyppisiä ideoita etsimme tänään, Koivusalo pohjusti Winnovan ideointipäivää yrittäjille.

Laserkeskus toimii jo Winnovan kanssa saman katon alla ja Koivusalo totesikin, että fyysisestä läheisyydestä on ollut paljon hyötyä. Hän visioikin, että tontilla voisi olla muitakin yrityksiä.

Ideointipäivän työpajoihin osallistuivat Valmet Automotive, Laitilan kaupunki, Laserkeskus, Attendo ja Dewaco.

Fakta


Tulevaisuuden oppimisympäristö voisi näyttää tältä


Moderni fyysinen oppimiskeskus, jossa oikeat yritykset ovat mukana tuottamassa palveluja ja harjoittelumahdollisuuksia.

Yrityselämä ja oppimistilat osittain saman katon alla, eri yritykset tukevat toisiaan rakentaen laajan oppimisen mahdollistavan kokonaisuuden.

Monimuotoiset tilat, laajennetut oppimisympäristöt, myös yritysten tiloja ja laitteita opetukseen hyödyntäen.

Oppimisympäristöön voidaan tuoda ohjausta fyysisesti, virtuaalisesti ja opettajan luovuutta hyödyntäen ajasta ja opettajan sijainnista riippumatta.

Tulevaisuudessakin perustiedot ja -taidot opitaan oppilaitoksessa, erityistaidot ja syventävä oppiminen tapahtuu yrityselämässä.

Lähde: Winnovan, Laitilan kaupungin ja yritysten työpajojen yhteenveto