Yritys toimii kuin polkupyörä

0
Petteri Soinu ei usko siihen, että mitään ideaa pystyisi kopioimaan toiselta. - Yrittäjänä pitää vain uskoa siihen omaan juttuun.

Yrittäjä Petteri Soinu löytyy Laitilan Sälen takahuoneesta tietokoneen äärestä. Seinällä on 8- ja 10-vuotiaitten tyttärien piirroksia. Yhteen kuvaan on piirretty isä, jolla on kännykkä korvalla. Soinu myöntää, että piirros kuvaa häntä hyvin.

– Aina hän on töissä. Työpäivät ovat pitkiä, vahvistaa sermin takaa hänen avopuolisonsa Maria, joka hoitaa Soinun yritysten taloushallintoa. Työpäivät ovat pitkiä, vahvistaa sermin takaa hänen vaimonsa Maria , joka hoitaa Soinun yritysten taloushallintoa.

Aamuisin Soinu suunnittelee, miten työpäivä sujuu. Yleensä se ei mene niin.

– Sahaan siellä ja täällä, sammuttelen tulipaloja.

Kiireet ymmärtää, kun Soinu kertoo, että hän vastaa seitsemän yrityksen toiminnasta. Isoimmat yritykset ovat Laitilan Säle, joka näkyy Kasitien varressa IKH:n jälleenmyyjänä sekä Rakennustoimisto Soinu, joka on erikoistunut puurakentamiseen. Yrityksellä on tälläkin hetkellä työmaat Korppoossa ja Turussa.

– Onneksi meillä on hyviä tyyppejä töissä. Ei tämä muuten onnistuisi, vaikka teen ungefär 12-tuntisia työpäiviä, hän naurahtaa.

Stressiä työkiireistä Soinu ei ota, sillä hän nauttii tekemisestä. Rakennuspuolen ammattikoulutuksen jälkeen Soinu lähti opiskelemaan huonekaluartesaaniksi Mynämäelle. Jo opiskeluvuosina hän perusti toiminimen ja alkoi tehdä yrittäjänä töitä. Yksi työ johti toiseen ja niin yritystoiminta on laajentunut ajan myötä.

Nyt Soinun yrityksissä työskentelee vakinaisesti 13 työntekijää ja kesällä lisäksi kaksi kesätyöntekijää. Soinun tukena on myös talousvastaava, eli Maria-avopuoliso, johon hän tutustui vuosia sitten laskettelumatkalla Lapissa. Maria on lähtöisin Torniosta.

Töissä tulee hoidettua parisuhdekin ja kun lauantaisin Sälen myymälän ovi sulkeutuu, Soinnun perhe suunnistaa yhdessä mökille Lepäisille Uuteenkaupunkiin.

– Siellä on hyvät kalliot maastopyöräilyyn. Maastopyöräily on nyt kova juttu. Tänä keväänä on tullut poljettua noin 300 kilometriä.

Petteri Soinu myöntää, ettei hän oikein osaa olla tekemättä mitään. Haasteita pitää olla. Yrittäjyyskin lähti rakkaudesta käsillä tekemiseen, koneisiin ja romuun.

– Olen aina jotain rassannut, ensin mopoja, sitten autoja, moottoripyöriä, kuorma-autoja ja kaivinkoneita.

Yrittäjävuosia on kertynyt jo parikymmentä. Soinu perusti ensimmäisen toiminimensä 2001 ja ensimmäisen työntekijän palkkasi 2005.

– Syksyllä 2015 ostimme tämän varaosamyymälän ja koneistamon liiketoiminnan. Vanha yrittäjä oli lopettamassa toimintaa. Aloin sitten miettiä, että jos tämä myymälä loppuu, niin mistä ne laakerit ja öljyt sitten hankitaan.

Soinu osti liiketoiminnan ja muutti myymälän sitten pihan yli isompaan halliin, jossa joskus takavuosina toimi Ruokavarasto. Myymälää on laajennettu niin, että nyt tilat ovat aivan täynnä.

Sitä, mitä Soinu seuraavaksi aikoo, hän ei julista ääneen.

– Tahtoo olla niin, että kun jotain päättää, niin se ei mene ihan niin.

– Koko ajan yritystoimintaa pitää kuitenkin kehittää. Yritys on kuin polkupyörä. Jos pyörää ei polje eteenpäin, se pysähtyy ja kaatuu.

Yritysympyröit-sarjassa haastatellaan paikallisia yrittäjiä. Soinun juttusarjaan haastoi Jarno Helistölä.