Äiti ja poika testasivat Laitilan uimarannat – Rantaraadilta kosolti kehuja

0
Langjärvi saa testaajilta hyvät suositukset.

– Rannalla sauna, pukukopit, huussit, kioski, iiiiso laituri ja muistinko jo mainita: hyppytorni!

Hyppytorni-sanan perässä on huutomerkki ja se on kirjoitettu isoin kirjaimin Facebookiin. Juuri se hyppytorni ratkaisi Laitilan uimapaikkojen kultasijan, jonka rantaraati Katja Lintula ja Eetu Heikelä antoivat Särkijärvelle.

Äiti ja poika ovat testanneet kesän aikana kaikki Laitilan viralliset uimapaikat Vähä-Tulejärveä lukuun ottamatta.

– Ostimme mieheni kanssa Laitilasta talon talvella ja muutimme juhannuksen jälkeen tänne, Katja Lintula kertoo.

Hellekesä sai etsimään uimapaikkoja. Lintula katsoi kaupungin verkkosivuilta, mistä niitä uimarantoja löytyy ja yllättyi.

– Täällähän on vaikka kuinka monta uimarantaa. Olemme testanneet nyt lähes kaikki kaupungin uimarannat, mutta sitten on vielä esimerkiksi kyläyhdistysten pitämät. Seuraavaksi pitää testata ne, kun vaan tietäisi, mistä niitä löytyy, Katja nauraa.

Katja Lintula vertaa Laitilaa entiseen asuinkuntaansa Mynämäkeen ja on haltioitunut.

– Eihän Mynämäessä ollut näin paljon uimapaikkoja. Kaiken huipuksi Laitilan uimarannat ovat todella hyvässä kunnossa. Vain Pahkajärvi on vähän kulunut.

– Lisäksi olen yllättynyt siitä, kuinka lämpimästi meidät on otettu vastaan. Joka paikassa sanotaan, että tervetuloa Laitilaan. Rakennustarkastajakin toivotti tervetulleeksi, Lintula kehuu.

Uimassa on käyty tänä kesänä hyvin ahkerasti, vaikka 30-luvun talossa on menossa iso remontti.

– Usein kun saadaan remonttipuuhat iltaisin siihen pisteeseen, että hommat voi keskeyttää, niin lähdetään uimaan. Viikonloppuisin, kun poika on täällä, mennään joko kaksin tai koko porukalla uimaan, arkisin sitten miehen kanssa kahdestaan.

Rantaraadin muodostavat lähinnä äiti ja poika. Katja Lintula kertoo, että he ovat käyneet testaamassa uimapaikat aakkosjärjestyksessä. Rantaraadin arviot Lintula on kirjoittanut Facebookiin Laitila Kukoaskela erel -ryhmään.

Vallijärvi saa kehuja idyllisestä rannastaan ja Koveron-Haukan kyläyhdistys siitä, että grillikatos, vessat ja pukukopit ovat siistejä.

Särkijärvi on raadin suosikki. Etenkin hyppytorni on 10-vuotiaan testaajan mieleen. Kehuja saa myös rannan siisteys.

– Laitilan rannoista suosituin ja sen huomaa väkimäärästä, Laitila kommentoi Särkijärveä.

Pahkajärveä rantaraati kuvailee ”syrjäiseksi biitsiksi, ei laituria ja pukukoppi pahasti takakenossa. Grillipaikka saa kuitenkin plussaa ja raati nimeääkin Pahkajärven ”grillailuchillailurannaksi”.

Mustajärven rantasaunaa raati suosittelee saunomisesta pitäville uimareille.

Kaurajärvi saa muuten kehuja, mutta parkkipaikka on jyrkän mäen päällä ja uinnin päälle joutuu taas hikoilemaan, kun kiipeää autolle.

Hepojärven puucee ja pukuhuoneet kaipaavat raadin mielestä kasvojenkohotusta. Nurmikko on plussaa.

Langjärveä raati suosittelee lämpimästi. Arvioon on liitetty kuva Eetusta, josta näkyvät vain jalat, pää on jo vedessä.

Teija Uitto

Vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson esitti sivistysvaliokunnalle 22.6., että Pahkajärven uimaranta poistettaisiin tämän kesän jälkeen Laitilan yleisistä uimarannoista. Pahkajärven uimaranta kaipaisi perusparannusta, kuten rannan raivausta, mahdollisesti ruoppausta, hiekan uusimista sekä paremmat wc-tilat. Jos Pahkajärvi poistetaan yleisistä uimarannoista, se poistuisi liikuntatoimen työtehtävistä.

Andersson perusteli esitystä sillä, että Laitilassa on yhteensä kahdeksan yleistä uimarantaa. Pahkajärven ja Hepojärven uimarannat sijaitsevat lähellä toisiaan. Hepojärven uimaranta on pinta-alaltaan isompi ja siellä on myös laituri. Laitilan liikuntatoimi varaa joka vuosi 10 000 euroa uimarantojen kuluihin. Lisäksi kaupunki on juuri investoinut Särkijärven uimarannan kunnostamiseen 60 000 euroa sekä Mustajärven uimarannan ja rantasaunan muuttamiseen esteettömäksi on päätetty käyttää 25 000 euroa. Mustajärven muutostyöt alkavat syksyllä ja valmistuvat ensi kesäksi.

Valiokunnan keskustelun aikana esittelijä teki uuden ehdotuksen, että Pahkajärven uimarannan kunnostamisesta tehdään kustannusarvio ja asia tuodaan sitten uudelleen päätöksentekoon.

Janne Kuusisto teki vastaehdotuksen, että Pahkajärvi säilytettäisiin yleisten uimarantojen listalla. Kuusiston ehdotus ei saanut kannatusta, joten Pahkajärven uimarannan kohtalosta päätetään vasta, kun kunnostuksesta on tehty kustannusarvio.