Faken Myrskyluodon Maija on täysosuma – Näytelmän tarina on kuin elämä itse

0
Anna Rosaliina Kauno ja Markus Vatka tekevät pääosissa hienoa työtä.

Ari Anteroinen

Myrskyluodon Maija, Teatteriyhdistys Fake ry, Pyhärannan Santtion Kesäteatteri

 
Ohjaus Lauri Ketonen, Anni Blomqvistin kirjojen pohjalta näytelmäksi kirjoittanut Jussi Helminen, musiikki Matti Puurtinen, koreografi Sonja Sarvola, musiikin sovitus Juha Antikainen, pukusuunnittelu Kaisu Rytisalo, kampaukset Sofia Martens, ompelija Leena Martens, pukuhuolto Kirsi Kotisalo, miksaus Ville-Veikko Palviainen, ääniajo Virpi Piippo, kuvat Jennika Vataja, tuotanto Jenna Karhula, tuotannon assistentti Sofia Martens, tarpeisto Arto Justen, Jenna Karhula + työryhmä

Näyttelijät ja laulajat Anna Rosaliina Kauko, Kati Nordman, Markus Vatka, Hermanni Jakonen, Nella Suhonen, Joona Mannonen, Sisu Koitila, Kerttu Koitila, Enni Toivonen, Nina Aalto-Mäkinen, Rainer Lehti, Arto Justen, Eija Koivunen, Juha-Matti Uusitalo, Tuire Erholm, Maria Tuominen, Riku Kivioja, Kirsi Kotisalo, Vaikko Sallinen, Elina Kalli-Koitila, Jennika Vataja, Terhi Taivainen, Sari Salo, Mira Salmi, Susanna Heino ja Paula Kupari

Kuten yläpuolella olevasta nimilistasta käy ilmi, on Pyhärannan Santtion Kesäteatterissa Teatteriyhdistys Faken toimesta esitettävä musiikkinäytelmä Myrskyluodon Maija todella ison porukan yhteinen ponnistus ja taidaonnäyte. Ja täysosuma!

Lauantaisessa ensi-illassa aurinko paistoi, meri kimmelsi ja helteistä keliä vilvoitti raikas tuulenvire, joka sai puiden väliin viritetyillä pyykkinaruilla roikkuvat puhtaat valkeat lakanat heilumaan iloisesti. Kaikki oli siis valmiina teatterielämystä varten.

Ja elämyshän siitä tuli! Tarina kaukana ulkosaaristossa ankarissa olosuhteissa elävästä Myrskyluodon Maijasta Janne-miehineen ja lapsikatraineen soljui alusta loppuun saakka pitäen katsojaa otteissaan. Tarina eteni välillä vauhdillakin eteenpäin, mutta seurattavuutta tuo ei haitannut.

Matti Puurtisen kynästä syntyneet hienot ja melodiset laulut veivät nekin tarinaa hienosti omalta osaltaan eteenpäin, eivätkä tuntuneet mitenkään päälleliimatuilta. Reippaat tanssinumerot toivat taasen iloista räväkkyyttä sopiviin väleihin.

Ryhmässä on iso liuta taidokkaita laulajia ja tulkintaa löytyy. Ilmeikkyyttä ja tulkintaa löytyy myös replikointiin ja lavapreesenssiin.

Isosta ja selkesästi hyvähenkisestä porukasta, jossa ikähaitari venyy aivan natiaisista eläkeläisiin, ei ehkä pitäisi nostaa yksittäisiä nimiä esille, mutta tehdään se silti.

Pääparina Maijana ja Jannena Anna Rosaliina Kauno ja Markus Vatka nousevat totta kai esiin hyvinä näyttelijöinä ja erinomaisina laulajina. Heitä tukee sivusta vanhempana ja ymmärtäväisenä Maijana Kati Nordman.

Yhdeksi yleisön suosikiksi näkyi nousevan hieman kankeakielinen ja kulmikas pastori, jota esittää Juha-Matti Uusitalo.

Kiittää pitää myös reippaan luonnollisesti mukana hääriviä nuorimpia Joona Mannosta sekä Sisu ja Kerttu Koitilaa.

Myrskyluodon Maijan tarina on kuin elämä itse. Iloisista hetkistä siirrytään äkkiä murheellisiin tunnelmiin ja sitten taas toivon sekä uskon siivittämänä eteenpäin.

Santtiolla on isolla 25 hengen näyttelijäporukalla tilaa liikkua. Lavastus on simppeli, mutta myös kekseliäs. Kuinka moneen pirttipöydän pitkät penkin taipuvatkaan!

Santtion Myrskyluodon Maija on siis nappisuoritus koko työryhmältä, eli ei siis ole mikään ihme, että liput menevät kovaa vauhtia kaupaksi.

Ensi-iltayleisö palkitsi tekijät loppukiitoksissa nousten seisomaan ja taputtamaan niin, että aplodit kuuluivat ehkä Hirslahteen asti. Hurrauksia ja riemunkiljahduksia kaikui niin katsomosta kuin näyttelijöidenkin rivistä.

Ai niin, pitäähän tähän juttuun nyt vähän moitettakin laittaa. Mutta se ei suinkaan kohdistu Faken tai Santtio-seuran suuntaan, vaan katsomosta katsoen oikealle.

Moite menee sille samalla vatipäälle teatterin naapuriin, jolla on ollut jostain kumman syystä tapana aloittaa pihatyöt aina sattumalta samaan aikaan, kun näytös alkaa. Ikävä kyllä tämä ”perinne” ei ota laantuakseen, vaan tämä kiusaaja päristeli nytkin ruohonleikkuriaan ja trimmeriään kruunaten koko homman hakekoneella.

Mutta ähäkutti! Onneksi Santtion uusittu äänentoistojärjestelmä on sen verran laadukas, että niin esittäjiä kuin yleisöäkin häiritsevä kiusanteko jäi edellisvuosia tehottomammaksi.

Mutta hei, ihan tosissaan…