Heinäkuun lopussa bongataan lepakoita

0
Lepakko voi elää kymmeniä vuosia.

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry järjestää heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 23.–25.7. kansallisen lepakkobongauksen. Lepakkobongauksen ideana on havainnoida lepakoita yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi oman kesämökin pihassa tai puistossa.

Lepakkobongaukseen voi osallistua kuka tahansa. Erityistä asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita. Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi. Kohteena on sekä lajihavainnot että yksilömäärät.

Lepakkobongauksen aluksi järjestetään lepakoiden harrastukseen ja tutkimukseen liittyvä ”Kysy asiantuntijalta lepakoista” -etätilaisuus perjantaina 23.7. kello 19-20. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki lepakoista kiinnostuneet. Tapahtumalinkkitulee lepakko.fi- sivuille lähiaikoina.

Suomessa on tavattu 13 eri lajia, jotka poikkeavat elintavoiltaan selkeästi toisistaan. Esimerkiksi pohjanlepakon näkee usein lentämässä talon tai kesämökin pihapiirissä, kun taas vesisiipan löytää todennäköisemmin lähijärveltä saalistamasta hyönteisiä veden pinnan tuntumasta.