Hyväkuntoinen talo löytää nopeasti uuden omistajan

0
Sanna-Mari Suominen osti paritalon kirkkokodin takaa. Mari Sainio hoiti kaupan.

Omakotitalot käyvät Laitilassa hyvin kaupaksi. Uusien talojen kysyntä ylittää tarjonnan ja hyväkuntoiset talot löytävät uuden omistajan nopeasti. Korona on vaikuttanut eniten kesämökkien kysyntään ja nyt myös syrjäisemmät asuinpaikat kiinnostavat. Ostajat ovat kuitenkin hyvin tietoisia hinnoista ja hinnat ovat pysyneet pitkään samalla tasolla.

– Korona ei ole vaikuttanut omakotitalojen kauppaan Laitilassa. Täällä kauppa käy entiseen tapaan, ihan hyvin. Mökkikauppa sen sijaan on vilkastunut, kiinteistönvälittäjä Asko Vainio kertoo.

Rantamökkejä ei tällä hetkellä juuri ole myynnissä. Myös kuivanmaanmökeistä on kysyntää, jopa niistä, joissa ei ole mitään mukavuuksia.

– Sen korona ja etätyö ovat tehneet, että kun vielä pari vuotta sitten ajateltiin, ettei vaatimattomilla kuivanmaanmökeillä ole mitään virkaa, niin nyt niitä taas halutaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten mökkeilyinto jatkuu sitten, kun päästään taas matkustamaan.

Vainion mukaan etukäteen on vaikea tietää, millaisesta kohteesta tulee menestys. Joskus hyvin vaatimaton talo tai mökki voi mennä kaupaksi parissa viikossa, joskus taas ostajaa ei tahdo löytyä, vaikka kaikki näyttäisi olevan kohdallaan, hintaa myöten.

– Hinnat eivät ole nousseet, ne ovat olleet samalla tasolla ehkä jo kymmenen vuotta. Ostajat ovat hintatietoisia. Myyjän mielestä oma talo on tietysti arvokas, mutta liian korkea pyynti karkottaa ostajat.

Laitilassa ostaja löytyy varmimmin talolle, jonka hinta on sadantuhannen euron kieppeillä. Tähän hintaluokkaan kuuluvat esimerkiksi 1980-luvun talot, joissa kaikki on ehjää, mutta talo vaatii pientä päivitystä ollakseen 2000-luvun koti. Kalliimmille omakotitaloille on vain vähän kysyntää. Kipuraja kulkee noin kolmessasadassatuhannessa tai on jopa reilusti sen alle.

– Viime aikoina monet ostajista ovat olleet maahanmuuttajia, jotka jäävät tänne pysyvästi. Heillä on usein taitoa tehdä itse remonttia ja myös talkoohenkeä auttaa toinen toisiaan, myyntineuvottelija Mari Sainio sanoo.

Omakotitalon myyjä on vastuussa talosta löytyvistä virheistä viisi vuotta kaupanteon jälkeen. Asko Vainio muistaa yli kolmenkymmenen vuoden ajalta vain pari tapausta, joissa talokauppaa olisi selvitelty oikeudessa.

– Kun talon puutteet kertoo rehellisesti etukäteen, se riittää. Myös ostajalla on vastuu tarkastaa myytävä kohde joten jokaista kaapin ovessa olevaa naarmua ei tarvitse mainita kauppakirjassa.

Kaikentyyppiset asunnot ovat tänä vuonna menneet hyvin kaupaksi, kiinteistönvälittäjä Tanja Nurmi OP Koti Lounaisrannikosta kertoo. Uudet tai uudenveroiset omakotitalot menevät nopeasti.

– Uudet talot myydään alle kuukaudessa. Vanhempien kohdalla myyntiaika saattaa olla jopa yli neljä kuukautta. Remontoidut asunnot ovat kysyttyjä.

Korona on Nurmen mielestä vaikuttanut selvästi kaupankäyntiin. Nyt myös syrjässä olevia taloja ostetaan ja kiinnostus ympärivuotisiin kakkosasuntoihin on kasvanut. Tilaa halutaan mielellään sen verran, että etätyöt onnistuvat.

Kiinteistönvälittäjä Sari Kyrkkö Solid Housesta vahvistaa hyväkuntoisten talojen menekin.

– Niitä on myyty jopa muutamassa päivässä, viimeistään kuukaudessa. Helteet ovat nyt ehkä vähän hiljentäneet kaupankäyntiä, mutta edelleen on pulaa myytävistä kohteista. Ostajia on enemmän kuin myyjiä.

Hyvä sijainti ja viihtyisä tontti ratkaisivat kaupat

Sanna-Mari Suominen osti Laitilan kirkkokodin takana olevan paritalon heinäkuussa. Pian hän pääsee kantamaan omat ja 3-vuotiaan poikansa tavarat talon toiseen päähän, toiseen hän aikoo ottaa  vuokralaisia.

Pyhärannassa syntynyt Suominen päätyi Turun puoleen tehdyn pitkän mutkan kautta Laitilaan pari vuotta sitten. Hän on asunut vuokralla kerrostalossa ja miettinyt koko ajan oman asunnon hankkimista.

– Ensin ajattelin rakentaa talon. Sopivan tontin löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa enkä halua asua keskellä peltoa. Tässä on mielenkiintoinen tontti ja vaikka ollaan keskustassa, täällä on ihan oma rauha.

Paritalon vanhin osa on rakennettu 1900-luvun alussa. 1920-luvulla siinä oli Rantalan sekatavarakauppa. Taloa on laajennettu 1930- ja 1950-luvulla. 1500 neliön tontilla on myös ryhdikäs ulkorakennus, jossa tai jonka paikalla on aikoinaan ollut navetta, leivintupa ja sauna. Talon julkisivu on Museoviraston suojelema, sillä talo kuuluu kulttuurihistoriallisesti merkittävään kylänraittiin. Öljy- ja puulämmitteinen rakennus on päältä katsoen hyvässä kunnossa.

– Aluksi en tee muuta kuin maalaan vähän pintoja sisällä. Lämmitys on tarkoitus vaihtaa öljystä vesi-ilmalämpöpumppuun. Pihalta pitää kaataa muutamia isoja puita jotka kasvavat ihan talon vieressä.

Suominen työskentelee Valmet Automotiven maalaamossa. Koulutukseltaan hän on fyysikko. Ison talon ostaminen yksin ei pelottanut.

– Osaan tehdä aika paljon itse ja lähipiirissä on ihmisiä, joilta voin pyytää apua. Kaikkea ei edes ole järkevää tehdä itse ja tarvittaessa Laitilasta löytyy joka alan ammattilaisia.