”Ihmisten tuesta sai valtavasti voimaa”– Samuli Mannila sai viisi vuotta sitten, vain 28-vuotiaana, pysäyttävän syöpädiagnoosin

0
Samuli Mannila rakensi kodin pihamaalle laavun, jossa voi retkeillä ympäri vuoden. Kesäkuussa laavu koristeltiin muun muassa viirinauhoin, kun siellä vietettiin Jessi-tyttären 7-vuotissynttäreitä. Jalkapalloa harrastavalle Jamille löytyy kotipihasta myös nurmea treenialustaksi.

Keväällä 2016 Heidi ja Samuli Mannila muuttivat kahden lapsensa kanssa unelmiensa kotiin, jollaista he olivat etsineet jo jonkin aikaa. Pariskunta oli haarukoinut Laitilan asuntomarkkinoita kiikarissaan tunnelmaltaan oikea, vanhempi omakotikotitalo. Vakkatieltä sellainen sitten löytyi; punamullan värinen hirsitalo, joka seisoi komean luonnonkivistä ladotun perustuksen päällä, aivan kuin oli seissyt jo satakunta vuotta.

– Remontoimme taloa ja kesällä sitten muutimme, kertoo Samuli kodin tunnelmallisessa keittiössä, jossa katto on korkealla ja kahvikupit sellaista sievää sorttia niin kuin ennen vanhaan pruukasivat olemaan.

Vehreä kesä vaihtui syksyyn ja kun marraskuu oli riipinyt ruskan värittämät pihavaahterat paljaiksi, perheeseen putosi pommi: 28-vuotiaalla Samulilla todettiin paksusuolen syöpä.

– Olihan se kauhea järkytys ja hirveän pelottavaa. Olin 28-vuotias ja lapset olivat ihan pieniä, vasta 2- ja 4-vuotiaat.

Samuli kiittelee, että tuli hakeutuneeksi lääkäriin pian vähäisten oireiden ilmaannuttua.

– Ei mulla ollut väsymystä tai vatsakipuja, ei oikeastaan muita oireita kuin että huomasin muutaman kerran ulosteessa verta.

Terveyskeskuslääkäri passitti hänet vatsalaukun tähystykseen, jossa verenvuodon syy ei selvinnyt. Seuraavaksi vuorossa oli paksusuolen tähystys, mutta julkisella puolella aika tutkimukseen heltisi vasta tammikuulta.

– Halusin päästä tähystykseen nopeammin ja menin sitten yksityiselle puolelle. Tähystyksessä selvisi, että kasvain oli tullut jo läpi suolen seinämästä. Lääkärin mukaan se oli kasvanut siellä jo useamman vuoden ajan.

Vielä saman vuoden joulukuussa Samuli leikattiin, ja helmikuussa aloitettiin puolen vuoden sytostaattihoito tabletteina.

– Sädehoitoa en tarvinnut, sillä lääkäreiden mukaan kasvain saatiin leikattua hyvin pois. Sytostaattihoitokaan ei olisi ollut välttämätön, mutta halusin sen varmuuden vuoksi.

Alkuun mieltä kalvoi pelko siitä, onko kasvain ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä.

– Asiaa selvitettiin kuvauksilla ja tuloksia jouduttiin jonkin aikaa odottelemaan. Ne olivat varmaan elämäni pisimmät päivät.

Muualta elimistöstä ei syöpää löytynyt.

Iso leikkaus oli kuitenkin koettelemus, sytostaattilääkkeet aiheuttivat pahoinvointia ja saivat ihon kuoriutumaan käsistä.

– Kuntoni romahti ja se oli kyllä kova paikka.

Olihan hän nuori, harrastanut paljon liikuntaa ja vaalinut terveellisiä elämäntapoja.

– Mutta toisaalta ehkä juuri hyvä pohjakuntoni auttoi toipumaan suht nopeasti leikkauksesta ja hoidoista.

Heti sairastumisen alkumetreillä Samuli teki Heidi-vaimonsa kanssa päätöksen, että Samulin vakavaa sairastumista ei salailla.

– Päätimme puhua ihan avoimesti tilanteesta ja se oli ehdottomasti oikea päätös, hän sanoo nyt.

Nimittäin kun hän oli haavoittuvimmillaan ja koko perhe vaikeassa paikassa, ihmisten osoittama tuki ja lämpö osoittautuivat merkittäväksi voimavaraksi.

– Siitä sai valtavasti voimaa.

Lastenkin kanssa vakavasta tilanteesta puhuttiin, tosin ikätasoisesti. Isän sairastuminen oli lapsillekin raskas paikka.

– Muistan, kun Jami oli askarrellut kerhossa enkelin ja vaikka hän yleensä näytti kaikki askartelunsa mulle heti, niin nyt hän olikin vienyt enkelin yöpöydälleni. Sitten hän kertoi, että enkeli suojelee siinä isää, Samuli kertoo.

Jami on varttunut nyt 9-vuotiaaksi ja perheen kuopus, Jessi , täytti kesäkuun alussa 7 vuotta.

Lasten lisäksi perheeseen kuuluu pari koiraa ja kolme kissaa – aikamoinen lauma siis.

– No, näitä riittää ja tulee riittämään jatkossakin, koska me kaikki tykätään eläimistä ihan hirveesti, Samuli naurahtaa.

Kun Samuli oli toipumisensa alussa, hän ei kyennyt hoitamaan monia vastuulleen kuuluneita töitä.

– Vanhassa talossa riittää kaikenlaista hommaa, meillähän on tässä esimerkiksi puulämmitys. Se oli kyllä vaikeaa, kun siinä alussa ei pystynyt kaikkea tekemään. Heidin piti ottaa enemmän vastuuta ja mun vanhemmat olivat meille todella isona apuna, hän kiittelee.

Vakava sairastuminen saattaa muuttaa monia asioita: siihen liittyy pelkoa, luopumista ja voimattomuuden tunteita, mutta toisaalta – parhaimmillaan – jotakin hyvääkin.

– Ihmisten tuesta sai niin paljon voimaa. Ja sairastumiseni myötä lähennyimme entisestään läheisimpien sukulaisten ja ystävien kanssa.

Samuli on työskennellyt pelastuslaitoksella palomiehenä ja vaimonsa tavoin myös vuosien ajan ensihoidossa.

– Olemme kumpikin työssämme nähneet monenlaista ja eri tavoin myös sen, mitä kaikkea ihmisille voi sattua. Arvomme ovat aina olleet maanläheisiä ja perhekeskeisiä, mutta sairastumiseni jälkeen perheen ja läheisten ihmisten merkitys on vain entisestään korostunut.

Vajaan vuoden kuluttua leikkauksesta Samuli palasi töihin.

– Teen työtä, joka on niin mun oma juttu, joten työhön oli kiva palata.

Tänä kesänä hän vaihtoi toiseen hänelle mieluisaan alaan eli palomiehen työhön.

– Olen ollut sijaisena Satakunnan pelastuslaitoksella, mutta sain juuri vakituisen viran, Samuli iloitsee.

Syöpään sairastuneilla on tavallisesti viiden vuoden seurantajakso, joka Samulilla alkaa olla pian lopuillaan.

– Tiedän toki, että tähän tautiin liittyy merkittävä riski uudesta sairastumisesta. Aika vähän syöpä kuitenkaan on enää tänä päivänä mielessä, Samuli sanoo.

Epävarmuuden sietäminen tavalla tai toisella on osa monen syövän sairastaneiden elämää.

– Aina, kun jossain on jokin vähänkin totutusta poikkeava tuntemus, iskee mieleen, että voisiko se olla merkki syövästä. Mutta olen ihan sinut asian kanssa.

Tärkeä liikuntaharrastus kuuluu jälleen Samulin elämään, samoin hän on palannut rakkaan musiikkiharrastuksensa pariin vuosien tauon jälkeen.

– Kun lapset olivat pieniä, tuli bänditouhuihin taukoa. Nyt on alkanut tuntua siltä, että musiikille on aikaa ja energiaa, hän iloitsee.

Koronapandemia on kurittanut musiikkialaa ja vaikeuttanut uusien kontaktien solmimista. Samuli latasi kuitenkin laulujaan nettiin, joiden perusteella hän sai mieluisan yhteydenoton.

– Lauluntekijä Päivi Pihlavuori oli kuullut lauluni Karanteenikaraokessa ja hän otti minuun yhteyttä.

Kaksikon kemiat kohtasivat ja työskentely yhdessä oli vaivatonta. Sen seurauksena Samuli julkaisi ensimmäisen singlensä kesän korvalla.

– Itselleni laulun sanat ovat tärkeät, en arvosta sitä että on vain kauniita sanoja laitettu peräkkäin.

Iskelmämusiikkiin mieltyneen Samulin single, Elämän liekki , kertoo väkevän tarinan hänen omasta sairastumisestaan.

– Siitä tuli voimabiisi itsellenikin ja uskon, että moni hakee lauluista juuri samaa eli tukea ja toivoa, hän kuvailee.

Kappaleen sävelsi Neljänsuora -yhtyeen kitaristi Juha Mäki .

Nyt into on kasvanut ja Samuli toivoo löytävänsä itselleen bändin.

– Haaveeni on keikkailla bändin kanssa, mutta en kuitenkaan halua kiertää joka viikonloppu Suomea, kun meidän lapset on vielä niin pieniä.

Toiveissa on myös tehdä Pihlavuoren kanssa lisää biisejä.

– Omasta elämästä kertova biisi tuntui epätodelliselta ja hienolta.

Karanteenikaraokeen osallistuminen oli Samulille luontevaa, oivalsihan hän aikoinaan juuri karaokeharrastuksen kautta omaavansa laulun lahjan.

– En ole ollut lapsena mikään kultakurkku ja juhlien vakioesiintyjä. Tajusin karaokeharrastuksen myötä joskus teini-iässä, että osaan laulaa, hän naurahtaa.

Lahjakkuutensa sekä viehtymyksensä musiikkiin ja laulamiseen hän uskoo perineensä isoisältään.

– Pappa oli mukana monissa lauluporukoissa ja lauleskeli paljon kotona ollessaankin.

Ihminen kantaa mukanaan monenkirjavaa esi-isiensä perintöä, olkoon se sitten vaikkapa laulun lahja – tai alttius tiettyihin sairauksiin.

– Meidän suvussa on paljon vatsan alueen syöpiä. Suolistosyöpään sairastumiseni jälkeen tehdyt testit kuitenkin osoittivat, että minulla ei geneettistä alttiutta ole. Kyse oli vain sattumasta.

Samulin musikaalisuuden perintöä ei kuitenkaan tarvitse sen enempää tutkia, sillä jokainen voi käydä sen todeksi toteamassa YouTubessa, josta hänen Elämän liekki -singlensä löytyy.

Laulu avaa koskettavasti Samulin sairastumisen, menettämisen pelon sekä läheisten tuen valtavan merkityksen. Siitäkin Samuli laulaa, mistä omassa keittiössään kahvikupin äärellä puhuu: että kaiken kokemansa jälkeen hän uskaltaa ajatella tulevaisuuden olevan aurinkoinen, hyvä.

Vakavan sairastumisen jälkeen elämän liekki roihuaa nuoren miehen rinnassa entistäkin voimakkaampana.