Iltavirkkujen puutarhassa ei näy rikkaruohoja

0
Tontilla olevat isot kivet on ympäröity istutuksilla. Taustalla oleva pihasauna lämpiää kesällä lähes joka ilta ja uima-allas on ahkerassa käytössä.

Eurantien varressa, pururataa ja tenniskenttiä vastapäätä, on punainen omakotitalo, jota ympäröi kaunis puutarha. Talo on Mia ja Mika Lainion koti ja puutarha, yli kahdenkymmenen vuoden työn tulos.

– Muutimme tähän 1995. Pihalla oli jo silloin kukkapenkkejä, mutta niistä ei nyt taida enää olla mitään jäljellä. Talo on alkuperältään vanha, mutta se on muuttanut muotoaan matkan varrella, Mia Lainio kertoo.

Noin 2700 neliön tontti on silmiinpistävän siisti ja kaunis. Perennapenkeissä ei näy rikkaruohoja, nurmikko on nurkkia myöten hyvin ajeltu ja kaikki kasvit, upeita kesäkukkaryhmiä myöten, voivat hyvin. Omenapuut ovat talon entisen asukkaan istuttamia, mutta myös ne ovat muuttuneet Lainioiden käsissä.

– Omenapuut olivat alkuun isoja ja leikkaamattomia. Me olemme leikanneet niitä ronskilla kädellä, voimme ottaa kaksikin kertaa vuodessa pois kaikki ylöspäin kasvavat versot.  Yksi vanhoista puista teki mielestämme aikoinaan kuolemaa ja ehdotin, että leikataan runko matalaksi ja jätetään yksi oksa amppelitelineeksi. Näin tehtiin, mutta puu innostui siitä uuteen kasvuun ja tekee taas omenoita.

Perennaryhmät on suunniteltu siten, että kukintaa riittää koko kesäksi. Sipulikasvit aloittavat kukinnan aikaisin keväällä ja niiden varret saavat lakastua rauhassa – perässä tulevat monivuotiset kasvit, jotka peittävät kuivuneet varret.

Kasvivalikoima on suurimmaksi osaksi perinteinen ja hyväksi koettu: pioneja, ruusuja, syysleimuja, kurjenpolvia, kuunliljoja, keijunkukkia ja iiriksiä. Kaikkiaan kasvilajeja on useita kymmeniä. Uusia kasveja Mia ostaa usein alennusmyynneistä.

– Olen ostanut paljon tosi huonon näköisiä kasveja pilkkahintaan. Tein esimerkiksi poistomyynnissä olleista äitienpäiväruusuista penkin. Ruusut talvehtivat ja ovat oikein hyvän näköisiä. Jotkut ostamani pionit ovat olleet sen näköisiä, että niissä ei ikinä ole mitään elämää, mutta niin vain nekin ovat selvinneet.

Perennat istutetaan huolella ostomultaan ja ensimmäisenä kesänä niitä kastellaan. Sen jälkeen kasvit saavat tulla toimeen omillaan eikä niitä kastella, ellei kuivuus ole poikkeuksellista. Lannoituksena annetaan loppukesällä syyslannoitetta.

Lainioiden puutarha on tehty silmäniloksi, kauneus edellä. Hyötytarhaa edustaa tänä kesänä yksi mansikka-amppeli. Muuten puutarhassa ei vanhojen omenapuiden lisäksi ole muuta ravintoa tuottavaa kuin kaksi marjapensasta sekä uusimpana lahjaksi saatu päärynäpuu.

Kesäkukat Mia hankkii mielellään valmiina amppeleina, jotka hän sitten istuttaa erilaisiin astioihin ja telineisiin ympäri tonttia. Erityisen ihastunut kotipuutarhuri on metallisiin grillivaunuihin, joita hän on ostanut kirpputorilta ainakin seitsemän. Kesäkukat kastellaan tarpeen mukaan ja niille annetaan aina kasteluveden mukana lannoitetta. Myös perennapenkkien paljaisiin paikkoihin istutetaan kesäkukkia.

Sekä Mia että keskustassa urheiluliikettä pitävä Mika ovat innokkaita puutarhureita. Kevät- ja kesäillat kuluvat pitkälle yöhön pihatöissä. Lähes aina työpäivä päätetään pihasaunan löylyissä, minkä jälkeen pulahdetaan uima-altaaseen.

– Meillä on ollut uima-allas 14 vuotta ja se on kyllä ollut todella hyvä hankinta. Joku on ihmetellyt, että eikö meitä haittaa, kun ohikulkijat voivat nähdä altaalle. Ei haittaa, eihän me alasti uida ja uimarannallakin kaikki näkevät!

Lainiot eivät ole halunneet aitaa tonttinsa ympärille. Viereisen maantien vilkas liikenne ei sekään haittaa, yleensä. Kerran tosin kävi niin, että tien reunaan oli juuri saatu hieno kivikkoistutus valmiiksi kun ohi ajaneen rekka-auton perävaunu suistui tieltä ja tuhosi koko istutuksen. Kiviä ja kasveja lensi talon seiniin saakka.

– Onneksi se sattui aamuyöllä, ettei kukaan ollut ulkona.