Karikatyyri Helinin torpalla

0
Kiinnostaa tietää, millaisen sielun karikatyyritaiteilija minussa näkee, sanoo mallina istuva Salme Aro.

Jussi Vaajasaari

Pyhärannan Kotiseutuyhdistys järjesti viime sunnuntaina kesätapahtuman. Tapahtumapaikkana oli perinteisesti Helinin torppa Polttilassa. Kotiseutumuseolle oli saatu vierailemaan maailmallakin kuuluisuutta saavuttanut karikatyyritaiteilijan Teuvo Salminen .

Raumalainen Teuvo Salminen on Pyhärannan kesäasukas. Hänellä on mökki Nihtiöllä. Pikakarikatyyreja Teuvo Salminen kertoo tekevänsä joka vuosi Rauman pitsiviikolla.

– Teen pikakarikatyyreja harvoin. Täällä on huumorintajuisia ihmisiä, joiden joukossa on kiva piirrellä, kiittelee Teuvo Salminen.

Pyhärantalaisten ei enää ei tarvinnut katsella karikatyyreja ainoastaan julkisuuden henkilöistä, koska nyt heillä oli mahdollisuus ihailla omaa karikatyyrikuvaansa. Koko tapahtuman ajan taiteilijan edessä istui joku rohkea saadakseen tietää, miltä näyttää Teuvo Salmisen silmin.

– Kiinnostaa tietää, millaisen sielun taiteilija minussa näkee, sanoo mallina istuva Salme Aro .

Helteisessä säässä toteutettuun kesätapahtumaan Helinin torpalle oli saapunut hyväntuulisia osallistujia puolensataa.

– Keski-ikä on aina vaan korkeampi, mutta ilmapiiri on sitäkin korkeampi, vitsailee yhdistyksen puheenjohtaja Iivo Junkola makkaroita paistaessaan.

Museon pihapiiriin on rakennettu vanhan mallin mukainen lankkusaha. Sille on annettu huumori mielessä nimeksi Kinnaskosken saha, koska ennen sahurit tekivät työtään kintaat käsissä. Sahalla valmistetaan kahden miehen lihasvoimin lautoja ja lankkuja.

– Vielä 1900-luvun alkuvuosina tällä seudulla tällaiset sahat olivat hyvin yleisiä. Moottoreilla pyöriviä sahoja täällä maaseudulla ei vielä tunnettu. Koskisahoja oli kyllä jo olemassa, mutta tämän seudun vähäiset kosket oli valjastettu myllyjen käyttöön, kertoo yleisölle museoisäntä Jukka Alhoranta .

Työnäytöksessä lankkusahurit Kari Aaltonen ja Vesa Laine käynnistivät Kinnaskosken sahan. Molemmilla on vanhan tyylin mukaisesti päällään pellavapaidat, jalkineina nahkasaappaat ja päässä hattu.

– Yläsahuri seuraa viivaa ja on vastuussa tavaran suoruudesta, kertoo yläsahurina toimiva Vesa Laine.

Yläsahurin kädensijat ovat pyörivät, jottei työ kävisi kohtuuttomasti ranteiden päälle. Alasahurin kädensija on irrotettavissa, jotta sahan terä voidaan välillä siirtää tukipuun toiselle puolelle.

– Jäitä sahatessa en ole suostunut alasahuriksi, vitsailee alasahurina toimiva Kari Aaltonen.

Ketjunheitto on ollut Helinin torpan kesätapahtumissa hyvin suosittua. Joka vuosi on kilpailtu Pyhärannan mestaruudesta. Kolmetuntisen kesätapahtuman aikana heittopaikalla kävi jatkuva ketjujen kilinä ja maalialueen puulaatikon kolina.

Kaikki saivat heittää kymmenen ketjunpätkän sarjan kolme kertaa. Naisten sarjan voiton vei Riitta Impilä , ja miesten sarjan voitti Kai Imppu .