Kastelulaitteet suhisevat pelloilla–Mikolan tilalla on varauduttu hellepäivien lisääntymiseen

0
Purjopeltoa kastellaan nyt 3 -4 tuntia vuorokaudessa, yrittäjä Kristian Mikola kertoo.

Lämpösummakertymä on jo 60 astetta suurempi kuin hellevuonna 2018. Poikkeuksellisen kuiva hellejakso vaikuttaa merkittävästi viljelyksiin. Etenkin viljatiloilla tilanne on hyvin haastava. Vettä tuli toukokuussa juuri kylvöaikaan ja nyt on kuivaa ja kuumaa.

Yrittäjä Kristian Mikola hymyilee silti rennosti Mikolan tilalla Soukaisissa. Tilalla viljellään perunaa, vihanneksia ja myös jonkin verran viljaa.

– Olemme viime vuosina investoineet kastelujärjestelmiin. Kasteltava olisi joka tapauksessa, nyt vain enemmän, hän toteaa.

Tilalla asiat on hoidettu siihen malliin, että pitkästäkään kuivuuskaudesta ei synny ongelmaa. Yrittäjä miettii kuitenkin muitten viljelijöitten selviytymistä sekä yleisesti veden riittävyyttä. Laitilassa on paljon erikoiskasvin viljelyä, eli vettä tarvitaan paljon. Sirppujoen alueella veden riittävyys ei ole itsestään selvää. Esimerkiksi 2018 Sirppujoki kuivui niin, ettei siitä riittänyt tiloille kasteluvettä. Mikola toivoo, että hanke veden saannin varmistamiseksi etenee.

Mikolan tila ottaa vetensä Valkojärvestä ja sen vesi on riittänyt hyvin.

Mikolan tilalla on Laitilassa pitkä historia. Tilalla on viljelty jo 1600-luvulla. Vuonna 2008 tilan isänniksi tulivat Kristian Mikola sekä hänen veljensä Henrik Mikola. Nuoret miehet alkoivat heti miettiä, miten maatilaa pitäisi kehittää.

– Ilmastonmuutos on pakko ottaa huomioon, jos aikoo menestyä, Kristian Mikola sanoo.

Ilmastonmuutoksen oletetaan vaikuttavan sään ääri-ilmiöihin, jolloin muun muassa kuivuuden ja hellejaksojen vaikutukset lisääntyisivät myös Suomessa. Ilmaston lämmetessä Suomen kasvukauden lämpösummat kasvavat merkittävästi.

Mikolan tilalla näihin muutoksiin on varauduttu. Investointien lisäksi tilalla on mietitty, mitä kannattaa viljellä. Tilalla viljellään esimerkiksi vesimelonia ja kurpitsaa, jotka pitävät lämmöstä.

Tilalla kokeiltiin pari vuotta sitten myös munakoisoa avomaalla, mutta siitä ei saatu riittävän hyviä kokemuksia, joten enää sitä ei viljellä. Sen sijaan varsiparsakaali tuottaa satoa ja sen kysyntä on kasvanut.

Monet maatalousyrittäjät kritisoivat kaupan alaa, Mikolalla on pelkästään hyvää sanottavaa. Hän on tyytyväinen, että kaupassa huomioidaan esimerkiksi satonäkymät. Kun tänä vuonna kesäkurpitsasta on tulossa hyvä sato, S-ryhmä on käynnistänyt kurpitsakampanjan.

– Kaupat ovat mukana talkoissa auttamassa viljelijöitä. Pari vuotta sitten, kun kukkakaalisato oli hyvä, kaupat kampanjoivat sitä.

Mikolan tila on kooltaan keskimääräistä suurempi. Viljeltävää alaa on sata hehtaaria ja työntekijöitä kesäkautena parikymmentä. Tilan päätulo tulee perunasta. Vihanneksia tila toimittaa tukkuihin ja myös suoraan kauppoihin.

Vaikka Mikolan tilalle on hankittu kastelujärjestelmät, yrittäjä toivoo silti sadetta. Helle stressaa kasveja.

– Ja lisäähän runsas kastelu kustannuksia.

Fakta


Vuoden 2018 kuivuus alensi satoa Varsinais-Suomessa.

Viljasato oli 2,7 miljardia kiloa, eli pienin 26 edeltävään vuoteen.

Varsinais-Suomen Ely-keskus laati viime vuonna Sirppujoen vesistöalueelle kuivuusriskien hallintasuunnitelman. Suunnitelma on ensimmäinen kuivuuden hallintasuunnitelma Suomessa.

Suunnitelmassa on listattu useita toimenpiteitä kuivuusriskien hallintaan, muun muassa kastelualtaat ja -säiliöt, kosteikot kasteluvesilähteenä, säätösalaojituksen lisääminen sekä runkokasteluputket.

Sirppujoen valuma-alueen pinta-alasta peltoa on noin 30 prosenttia ja tästä arviolta 1 330 hehtaaria eli noin 12 prosenttia käyttää kastelua. BILKE-hankkeessa tehtyjen simulointien perusteella peltojen kastelutarve kasvaa keskimäärin viisi prosenttia tällä vuosikymmenellä.