Kesällä jopa kolmet ravit viikossa

0
Janinan työpäivä alkaa kuudelta. Uudehkossa tallissa on hyvä työskennellä.

Ensi vuonna kolmekymmentä täyttävä Janina Lehtonen on ravitalliyrittäjä Kolisevan kylästä. Hevoset ja etenkin ravihevoset ovat olleet osa hänen elämäänsä pikkutytöstä asti. Yrittäjä Janinasta tuli viime vuonna kun vanhemmat, Mika Lehtonen ja Sari Heinonen luopuivat tallinpidosta.

Janina on kotoisin Rymättylästä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän pyrki yliopistoon lukemaan arkkitehtuuria, mutta ei päässyt.

– Ajattelin viettää välivuoden ja yrittää sitten uudestaan. Menin Ypäjän hevosopistoon töihin ja jäin sille tielle. En pyrkinyt yliopistoon enää, Janina kertoo.

Ypäjällä Janina pääsi työskentelemään ravimiesten huippua edustavien Korven veljesten kanssa. Yhteistyö Ilkka Korven kanssa jatkuu edelleen.

– Tein ensin töitä Ypäjällä ja olin sitten hevosopiston sivupisteessä tallivastaavana. Yhden vuoden olin eläinlääkärin avustajana, sekin opetti paljon. Suoritin myös hevosenhoitaja- ja valmentajatutkinnot.

Vanhemmat ostivat hevostilan Kolisevasta 2012. Neljän hehtaarin tontilla on tehty valtavasti työtä sekä asuinrakennuksen että ulkorakennusten parissa. Janinan äiti piti aluksi täysihoitotallia ja tallissa on nytkin kaksi yksityishevosta täysihoidossa. Janinan valmennettavana on neljä lämminveristä ravihevosta ja syksyllä on tarkoitus ostaa ainakin yksi lisää. Hevoset ovat ns. kimppahevosia eli niillä on useita omistajia. Omistajat maksavat kuukausimaksun jolla katetaan hevosen kuluja. Jos hevonen tienaa palkintorahoja raveissa, kimppa päättää, mitä rahoilla tehdään; usein ne jätetään hevosen hoitorahastoon.

– Kimppahevonen ei yleensä ole mikään huippuhyvä sijoituskohde. Tämä sopii kuitenkin ihmisille, jotka haluavat omistaa hevosen ja seurata hevosurheilua. Jotkut omistajista käyvät katsomassa kaikki ravit, jotkut silloin tällöin tapaamassa hevosta tallilla ja jotkut asuvat niin kaukana, etteivät näe hevostaan koskaan. Kimppavastaava tiedottaa joka tapauksessa hevosen kuulumisista kaikille.

Janina hoitaa tallin pääasiassa yksin. Työpäivä alkaa kuudelta, jolloin hevosille annetaan heinää ja se päättyy iltakahdeksan jälkeen päivän viimeiseen ruokintaan. Aamupäivällä Janina valmentaa hevosia ja vähintään kerran viikossa ohjelmassa on ravit. Kotirata on Turun Metsämäessä, mutta raveissa käydään myös Porissa, Tampereella, Vermossa, Kokemäellä ja Riihimäellä. Kesällä raveja voi olla jopa kolme kertaa viikossa. Janinan tehtävä on kuljettaa hevoset paikan päälle ja huolehtia, että kaikki on kunnossa, ohjastajat ajavat hevosia kilparadalla.

– Vanhemmat auttavat tallitöissä tarvittaessa joten kyllä minä vapaapäiviäkin voin pitää. Varsinaista lomaa en ole vielä pitänyt, mutta en kaipaakaan, tykkään työstäni ihan hirveästi.

Valmentajana Janina sanoo olevansa tarkka. Hän seuraa hevosta huolellisesti ja miettii, missä vielä olisi parantamisen varaa. Ravihevosen kilpailu-ura alkaa yleensä kolmevuotiaana. Lämminveriset saavat kilpailla 12-vuotiaiksi ja suomenhevoset 15-vuotiaiksi.

Vapaa-aikana Janina tapaa kavereitaan, katsoo televisiota ja ulkoilee labradorinkoiransa kanssa. Tulevaisuudenhaaveet liittyvät suureksi osaksi hevosiin.

– Tarkoitus on vahvistaa tätä yritystä ja löytää hyviä hevosia. Tämä on vähän semmoinen kierre: jotta saa hyviä hevosia valmennukseen, pitää jo olla hyviä hevosia.