Kirjaston omatoimialue laajenee

0
Omatoimiaikana kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla, kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka kertoo.

Laitilan pääkirjaston omatoimialue laajenee elokuussa. Silloin asiakkailla on mahdollisuus lainata ja palauttaa kirjoja koko kirjastosalin alueella joka päivä klo 7-22. Nyt omatoimialue käsittää vain lehtienlukusalin.

– Asiakkaat ovat toivoneet sunnuntaiaukioloa ja varsinkin sitä, että kirjasto olisi auki kesälauantaisin, mutta siihen meillä ei riitä henkilökuntaa. Omatoimialueen laajennus sen sijaan onnistuu helpommin, koska tarvitsemme vain muutaman uuden valvontakameran, itse järjestelmähän on jo olemassa, kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka kertoo.

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee kirjastokortilla. Kortti ja siihen liittyvä tunnusluku syötetään pääoven vasemmalla puolella olevaan laitteeseen minkä jälkeen ovi avautuu laitteen antamia ohjeita seuraamalla.

– Jokaisen kirjautujan pitää muistaa, että hän on vastuussa kaikista, jotka tulevat samalla oven avauksella.

Kirjaston sulkeutumisesta ilmoitetaan kuulutuksella. Tiloista kannattaa poistua hyvissä ajoin, sillä  klo 22.15 valot sammuvat ja hälytykset menevät päälle.

Lehtisalin omatoimikäyttö on Mutkan kertoman mukaan sujunut hyvin. Omatoimiajan käyntikertoja on noin 160 kuukaudessa.

– Mitään isompia harmeja ei ole ollut, jotain pientä vallattomuutta nuorilta joskus.

Laajennuksen myötä myös kirjastosalin lainausautomaatti muuttuu siten, että siihen voi myös palauttaa. Kirjoja voi aukioloaikojen ulkopuolella palauttaa myös oviluukusta, mutta sitä ei kannata jättää viime tippaan.

– Jos palautuspäivän iltana käy laittamassa kirjan luukkuun, siitä menee myöhästymismaksu kun palautusta ei voida rekisteröidä järjestelmään.

Kirjasto on saanut Aluehallintovirastolta 5000 euron avustuksen omatoimialueen laajennusta varten.