Kiveen kirjoitettu – Pihakivien maalaaminen on hauskaa ja sopii kaikille

0
Amanda Raikunen maalasi monta erilaista kiveä. Joku pääsee ulos pihaa koristamaan ja joku päätyy ehkä koristeeksi kirjoituspöydällekin.

Kati Uusitalo

Ensin keräillään kiviä pihalta, sitten ne pestään ja annetaan kuivua. Sillä välin pursotetaan marketista löytyneistä akryylivärituubeista kertakäyttölautaselle sopivat nokareet värejä.

Sitten pensselit suihkimaan!

Tarkoitus on maalata kiviä koristamaan pihaa. Testiryhmässä on ekaluokkalainen Amanda Raikunen, hänen äitinsä Miia ja minä.

Ensimmäisenä huomaamme, että maalaaminen sopii kaikille. Muutamassa minuutissa saa aikaan jo raitoja ja ruutuja ja ehtii kyllä pilkullistaakin kokonaisen pienen kiven.

Maalaus sopii myös pienemmille maalareille, kunhan he ovat sen verran isoja, etteivät laita kiviä tai maaleja pääasiassa suuhunsa. Isompaan kiveen osuu siveltimellä muuten maalaamiseen tottumatonkin.

Lapsille voi olla hauskaa nähdä puutarhassa tai kukkien joukossa kivi, jonka hän on maalannut vuosia sitten.

Maaleihin ja niiden käyttäytymiseen pitää hieman ensin ottaa tuntumaa: valkoinen väri ei käyttämissämme maaleissa tunnu ihan yhtä peittävältä kuin muut värit ja tummanharmaisiin kiviin pitääkin maalata ensin joku muu pohjaväri ja vasta sitten taiteilla valkoisella.

Ja sen verran pitää olla malttia, että väristä toiseen siirtyessä antaa edellisen värin kuivua, jotta ne eivät suttaannu. Värit myös tummenevat kuivuessaan.

Joidenkin kivien pintaan tulee vain yksi väri ja ne pääsevät koristamaan kukkapenkkiä hohtavina väripilkkuina. Ehkä joku päätyy kirjoituspöydän kaunistukseksi.

Yhteen Amandan kiveen ilmestyy pörheähäntäinen kissaolento takaapäin kuvattuna. Sillä on päällään oikein takki ja kaikki, eli on varmaan kyse aikas erikoislaatuisesta eläimestä.

Voi olla, että kivi päätyy kodin läheiseen satumetsään tarinoita innoittamaan tai perheen kovin ikävöidyn kisun haudalle – vähän kuin hautakiveksi.

Sitten mietitään, että kiviä voisi maalata vaikka kuin ikuisiksi onnittelukorteiksi. Kivi täyteen vaikka kukkia ja onnitteluteksti kylkeen.

Tai entä jos maalaisi onnitteluksi jonkun runonpätkän tai muistutukseksi elämänohjeen tai arjen tavoitteen?

Tai sen, mitä toivoo toiselle tai tuntee toista kohtaan?

Kiveen kirjoitettuna, vähänkö komiaa!