Koronakoordinaatioryhmä haluaa ravintolatartunnat kuriin – Tulevat festivaalit huolestuttavat asiantuntijoita

0
Varsinais-Suomen tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan tällä hetkellä rokottamattomilla ikäryhmillä.

Varsinais-Suomi jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Virus leviää nyt erityisesti nuorten parissa ja yöelämässä.

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmä suosittaa sosiaali- ja terveysministeriölle ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaista rajoittamista. Ravintolarajoitusten muutoksista päätetään valtioneuvoston asetuksella.

Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli nuorilla aikuisilla ja nuorilla eli 15–21 –vuotiailla.

– Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä. Ennen kuin rokotekattavuus saadaan Varsinais-Suomessa korkeammalle tasolle emme voi tuudittautua siihen, että tilanne on hallinnassa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.

Varsinais-Suomessa tapausmäärät ovat pysyneet miltei ennallaan. Tunnusluvut ovat kuitenkin suhteellisen korkeita ja kaikkiaan todettiin viime viikolla 166 tartuntaa. Viime viikolla koronan ilmaantuvuus jatkoi kasvuaan.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 66,6 (THL 19.7.).

Kotoperäiset tartunnat näyttelevät suurinta roolia. Valtaosa tartunnoista saadaan lähipiiristä ja ulkomaan matkojen tuliaisina. Ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisien määrä on kasvanut.

Ravintolatartuntojen vuoksi lähiviikkoina Varsinais-Suomessa järjestettävät festivaalit huolestuttavat koronakoordinaatioryhmää.

– Tartunnat leviävät yökerhoissa, ravintoloissa ja festareilla, koska juhlatunnelmissa ihmiset eivät muista pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saatavat unohtua. Sellaisesta käytöksestä myös koronavirus on innossaan, sanoo Rintala vakavana.

Kiertävä viruskanta on pääosin deltavirusmuunnosta, joka leviää paljon herkemmin kuin aikaisemmat muunnokset. Tartuntojen kasvu voi liittyä suurelta osin juuri deltavirukseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sen aiheuttamissa infektioissa sairastuneen virusmäärät ovat hyvin suuria.

Epidemiatilanne on toukokuusta alkaen heikentynyt eikä rokotekattavuus vielä yllä toivotulle tasolle.

Rokotukset etenevät tasaisesti Varsinais-Suomessa. Varsinaissuomalaisista 63,1 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 28,9 prosenttia jo toisenkin rokotteen.

– Parasta mitä nyt voit tehdä, on ottaa omalla vuorollasi molemmat rokotteet. Vain täysin rokotettuina voimme laittaa virukselle stopin. Ethän siirrä rokotustasi kesärientojen vuoksi, Rintala vetoaa.

Tyksissä on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi hoidettavana kuusi potilasta. Heistä suurin osa ei ole saanut koronarokotetta.