Kuin kartano keskellä kaupunkia

0
Kartanomainen rakennus muistuttaa toista Keskuskadun kiinteistöä, kauppias Rikhard Rantalan rakennuttamaa liiketaloa.

Keskuskadulla on kaksi komeaa keltaista kivirakennusta. Toinen niistä on jo tässä juttusarjassa esitelty, se sai jutussamme lempinimen Varuhuset. Tästä kauppias Rikhard Rantalan vuonna 1928 rakennuttamasta liiketalosta muutaman askeleen päässä on toinen komea keltainen rakennus. Se muistuttaa kartanoa.

Mikä tämän keltaisen kivitalon historia on kotiseutuneuvos Jukka Vehmas?

– Vuosi 1928 oli liikerakentamisen huippuvuosi niin Laitilassa kuin vaikkapa Turussa. Nykyisen Keskuskadun, vanhan pääraitin, varteen valmistui silloin myös kauppias Yrjö Rostenin rapattu hirsitalo, jossa oli 12 tulisijaa kolmessa kerroksessa. Myöhempi tierakentaminen on nostanut maanpintaa talon kohdalla metrin verran.

– Asuinliiketalon julkisivu kiinnittää huomiota: liiketiloihin kuljetaan sopusuhtaisen holvikaaren alta. Klassismia henkivä rakennus tuo Laitilan historialliseen katukuvaan omaperäistä ilmettä. Mistä lie malli saatu? Aikakauden tyylipiirteisiin kuuluivat rapattu pinta, julkisivujen symmetria ja vaalea listoitus. Kivitalot – tässä tapauksessa kivitalolta näyttävä rakennus – antoivat kehittyvälle kirkonkylälle kaupunkimaista ilmettä. Kivisten liiketalojen yläkertaan tehtiin asuinhuoneistoja, joita erilaisissa uusissa palveluammateissa toimivat tarvitsivat. Kauniin rakennuksen suunnittelija ei ole tiedossa.

– Talossa, joka tunnettiin menneinä aikoina Kylä-Heikon talona ja nykyisin tunnetaan Nurkkalana, on ollut kahdessa liikehuoneistossa kymmeniä liikkeitä ja putiikkeja. 1930-luvun liikkeitä olivat mm. Iines Pohjolan ruokala, E. Fribergin makkaratehdas, Kustaa Helinin kelloliike, Arvo Jurttilan sähkötarvikeliike ja Jenny Penttilän muotiliike. Otk-lainen Vakka-Suomen Osuusliikkeen sekatavaramyymälä avattiin elokuussa 1935 Rostenilla, jossa liike toimi vuoteen 1948. Kerttu Vuorinen osti vuonna 1938 puolet liiketalosta.

– Erikoinen piirre talon historiassa on, että siinä asunut Arvo Jurttila teki vuonna 1935 rakennuksen ullakolle ylävesisäiliön, josta jaettiin vettä usealle naapurille. Säiliöstä ei näy merkkejä nykyisellä ullakolla.

Erkki Kylä-Heikosta tuli talon omistaja vuonna 1949. Parina seuraavana vuosikymmenenä rakennuksessa toimivat mm. Laitilan Karstaamo, Saarion ruumisarkkuliike, A. Sarkin lastenvaateliike, Oili Ylisen kukkakauppa ja Vuoriston valokuvaamo. Kauko Perkkola avasi talossa radio- ja sähköliikkeen syksyllä 1956 ja esitteli samalla Philips-televisiovastaanottimen. Kansaneläkelaitos muutti taloon vuonna 1964 ollen siinä kymmenkunta vuotta.

– 1970-luvun puolivälissä Nurkkala oli purettavien rakennusten listalla, kun taustalle rakennettua matalaa Kelan rakennusta kaavailtiin laajennettavaksi. Historialliselle katukuvalle onneksi niin ei käynyt.

– Viime vuosikymmenten liikkeitä ovat olleet mm. Käsityö-aitta, Savipaja Sedimentti ja Viro-kauppa. Tänä päivänä talossa on tarjolla tilitoimiston, lankaliikkeen ja autokoulun palveluja.