Kukkivat kukat: Ukonhattu eli Aconitum napellus

0
Ukonhattu on vanha rohdoskasvi. Arkistokuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Juttusarjassa puutarhurina työuransa tehnyt laitilalainen Raimo Oksanen kertoo tarinoita kukkivista kukista.

Perenna jonka kukka on kuin ukon hattu, ruotsiksi stormhatt, muistuttaa Nordwestiä eli muun muassa kalastajien käyttämää päähinettä. Viroksi ukonhattu on käoking. Kukka muistuttaa myös kyyhkystä.

Kukintoja on valkoisista aina tummansinisiin saakka. Ukonhattu on hyvin myrkyllinen koristekasvi, mutta eksoottinen.

Se on hyvin vanha rohdoskasvi, jota on käytetty jopa nuolimyrkkynä, jota saatiin juurista uuttamalla akonitiinia. Napellus on latinaa, joka tarkoittaa pieniä nauriintapaisia juuria.

Mutta nyt mytologiaan: latinaksi kasvi on saanut nimen kansanmytologian mukaan Akonitus -vuorelta Mustanmeren alueelta. Kreikaksi Herakles eli latinaksi Hercules oli kreikkalainen mytologian sankarihahmo eli Zeuksen ja kuningatar Alkmenen puolijumalapoika, joka suoritti 12 urotyötä ja liittyi kuoltuaan jumalten joukkoon.

Herakleen piti laahata koira nimeltään Kerberos maan sisältä. Kerberos oli villieläin, jolla oli kolme päätä. Silloin kun hän räksytti, valui suusta vaahtoa. Maahan osuessaan siihen alkoi kasvaa myrkyllinen kasvi nimeltään ukonhattu.

Medeia oli kreikkalaisessa mytologiassa noita Kolkhiin eli nykyisin Georgian ja Turkin rajamailla olevan alueen kuninkaan Aietten tytär. Medeia käytti ukonhattuuutetta, kun hän yritti tappaa Theseuksen. Theseus oli sankari ja Ateenan myyttinen perustajakuningas.

Myöhemmin Herakles yritti Hydran vereen kastetulla nuolella surmata Kentauri Nessoksen, joka oli yrittänyt raiskata Herakleen kolmannen vaimon Deianeiran. Nesson esitti katuvaista ja uskotteli Deinarelle, että hänen verestään ja siemennesteestään sekoitettavalla juomalla hän voisi tarvittaessa elvyttää miehensä rakkauden.

Myöhemmin kun Deianeria uskoi miehensä rakkauden hiipuvan, hän pyysi miehensä palvelija Likhasta viemään tälle paidan, joka oli kastettu tähän nesteeseen. Herakleen puettua paidan päälleen hänen lihansa kuoriutui. Päästäkseen tuskista Herakles valmisti itselleen rovion ja pyysi sytyttämään, mihin Filoktetes (toisessa versiossa on Lolaos tai Poias) ainoana suostui. Hän sai lahjaksi Herakleen jousen ja nuolet, jotka myöhemmin ratkaisivat Troijan sodan. Herakles paloi ja liittyi jumalten joukkoon.

Pohjoismaissa on 1500-luvulla tehty noitia vastaan seoksia, joihin on sekoitettu myrkkykatkoa, ukonhattua, hullukaalia ja myrkkykoisoa.

Siis varoitan, ukonhatun nesteestä voi ihovaurioita tulla, mutta sen kasvin kukkia on kiehtovaa katsoa syömättä.

Vielä muistan tarinat ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta ja Munsalasta: Pääsiäisnoidat jo 1200-luvulla tekivät voidetta ja voitelivat luudanvarren sillä. He saivat hallusinaatioita, kun lensivät Blåkullaniin ja vastaavasti suomalaiset noidat Kyöpeliin.

Näin kirjoitti puutarhateknikko raimoaatos