Kukkosuunnistus huomenna perjantaina Leinmäellä

0
Kilpailunjohtaja Jarmo Kerttula (vas.) ja ratamestari Jukka Suominen (oik.), keskellä ratojen koejuoksuun osallistunut Vesa Lintuharju.

Jyskeen perinteinen Kukkosuunnistus kisataan tänään Leinmäellä. Viime vuonna kisa jäi koronan vuoksi kokonaan väliin ja tänäkin vuonna siirtyi normaaliajastaan juhannusviikolta kuukauden verran eteenpäin, mutta siirto ei juuri osanottajamäärään ole vaikuttanut.

– Varsinaiseen kisaan ilmoittautuneita on vähän yli 200 ja kuntosuunnistukseen pääsee mukaan vielä perjantaina, joten kokonaismäärä ylittänee 250 suunnistajaa, joka on ihan sopiva määrä, sanoo kilpailunjohtaja Jarmo Kerttula.

Kisassa on yli 30 sarjaa, nuorimmat alle 8-vuotiaille ja vanhimmat yli 80-vuotiaille. Radat ovat keskimatkan ratoja, miesten pääsarjassa matka on 6,3 kilometriä, lyhimmät reitit ovat vajaa kaksi kilometriä.

Kilpailukeskus on Leinmäen kylätalo. Siellä on aiemmin pidetty mm. Satakunnan ja Varsinais-Suomen yhteiset aluemestaruuskisat, joissa oli yli 700 osanottajaa.

– Perjantai on samalla kylätoripäivä, mutta kyllä kaikki mahtuvat paikalle. Kylätori avautuu normaaliaikaansa kello 18. Samalla hetkellä ensimmäiset suunnistajat lähtevät matkaan.

Kisan järjestäminen mahdollistui koronarajoitusten purkautuessa, mutta edelleen terveysturvallisen tapahtuma vaatii järjestäjiltä monenlaista lisätyötä ja turvallisuus tulee kilpailijoiden ja kylätorin kävijöiden huomioida.

Kisaa varten valmistui jo viime vuoden kesällä uusi kartta, jota ratamestari Jukka Suominen on kesän aikana vielä viimeistellyt.

– Maasto on vaihtelevaa, välillä on helppokulkuista metsää, mutta myös muutamia pusikkoja löytyy, korkeuserot ovat pieniä. Alueella on muutama hakkuuaukko, jotka hidastavat vauhtia, Suominen kertoo.

Rasteja on keskimatkan tapaan suhteellisen paljon, lähes joka sarjassa pitää löytää kymmenkunta oikeaa lippua, ennen kuin reitti on selvitetty.

Kisa käydään nopealla temmolla, puoli seitsemään mennessä suurin osa kilpailijoista on jo päässyt matkaan ja viimeisetkin ennen seitsemää. Maali sulkeutuu kello 21:00.

Jyskeen suunnistajat koejuoksivat radat keskiviikkona ja torstaina paikalla vielä viimeistellään kilpailukeskusta, jotta kaikki on valmiina perjantain tapahtumaan.