Kymmenen tunnin huutokauppa

0
Kirsi Majanlahti sai kahdet suutari Mikkosen valmistamat nahkasaappaat - Melkein itketti, kun sain äärettömän hyvin tehdyt bootsit.

Jussi Vaajasaari

Lauantaina 10. heinäkuuta myytiin Kusnissa huutokaupalla koti-irtaimisto. Huutokauppa ei kuitenkaan ollut tavanomainen maalaishuutokauppa, koska kaikki tavarat oli varta vasten tuotu huutokauppapaikalle, Kusnin Pietilään.

– Tietenkin olisi ollut mielenkiintoisempaa, jos tavarat olisi myyty suoraan siitä talosta, missä ne ovat olleet osa asukkaiden elämää, sanoo huutokaupan meklari Lasse Lemmetti.

Huutokaupassa myytävät tavarat omisti pariskunta Tuula ja Aarne Mohtaschemi. He ovat myyneet talonsa Matikasta ja muuttaneet Raumalle.

– Me olemme olleet molemmat kiinnostuneita historiasta. Sitä kautta alkoi keräily, kertoo Aarne Mohtaschemi.

– Olemme keränneet vanhaa tavaraa hyvällä maulla. Saamme olla tyytyväisiä, kun tavarat saivat hyvät kodit, iloitsee Tuula Mohtaschemi.

Huudettavaksi esiteltiin paljon myös ulkomaalaista tavaraa. Joukossa oli muun muassa 50-luvulla Persiasta Saksaan kulkeutunutta tavaraa.

– Me keräilimme tavaraa kotiimme jo Saksassa, missä asuimme 12 vuotta, kertoo Aarne Mohtaschemi, jonka isä on kotoisin Persiasta.

– Laitilassa asumisemme aikana pääsimme oikein vanhan tavaran hurmioon, sanoo Tuula Mohtaschemi.

Kaunis ilma ja lämmin sää hemmotteli pihapiirissä istuvaa väkeä. Huutokauppaan saapui toista sataa henkeä. Huutokauppayleisön joukossa istuu entinen kaupunginjohtaja. Kyselen hänen mietteitään huutokaupasta.

– En osta määrällisesti paljoa, vaan mieluummin jotakin laadukasta, joka tulee omaan kotiin. Huutokauppa on rentouttava sosiaalinen tapahtuma, jossa voi aina tavata tuttuja, linjaa Jukka Alkio.

Kahdet suutari Mikkosen tekemät nahkasaappaat siirtyvät laitilalaisen Kirsi Majanlahden omistukseen 45 eurolla.

– Olisin maksanut näistä vaikka 200 euroa. Melkein itketti, kun sain nämä äärettömän hyvin tehdyt saappaat, iloitsee Kirsi Majanlahti.

Puoli tusinaa pientä uunivuokaa siirtyy parilla huudolla Jarkko Männistön omistukseen.

– Käyn jonkin verran huutokaupoissa. Aina ei ole tarkoitus huutaa yhtään mitään, mutta kotona sitten ihmettelee, mitä onkaan tullut hankittua, naureskelee Jarkko Männistö.

Veli-Pekka Levo on asettunut koirineen pihapuun varjoon. Hän on jo ensimmäisen tunnin aikana kerännyt puun juurelle melkoisen määrän tavaraa.

– Osa tavarasta jää itselle, osa menee jälleenmyyntiin, kertoo Veli-Pekka Levo.

Kymmenen tuntia kestänyt huutokauppa kiinnosti myös kusnilaisia. Tuomo Yli-Pentti seurasi huutokauppaa Pietilän talon kulmalla.

– Tämän talon historiaan kuuluu se, että paikka on usein vaihtanut omistajaa. On talo ollut välillä tyhjilläänkin. Talossa on välillä toiminut kansalaisopiston kudontapiiri, tietää Tuomo Yli-Pentti.