Martanpäivämaanantai Kauppilassa

0
Hannu Palmu puhui martanpäiväyleisölle. Marja-Liisa Santala (edessä) huolehti musiikista.

Kauppilassa vietettiin Martanpäivää maanantaina. Laitilan marttayhdistykset ovat yleensä järjestäneet tilaisuuden sunnuntaiksi, mutta tällä kertaa tehtiin poikkeus.

– Ajateltiin, että kun ihmisillä on viikonloppuisin paljon menoja niin he ehkä pääsevät paremmin arkipäivänä, Laitilan marttojen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Urhonen kertoi.

Mukavasti ihmiset olivatkin lähteneet liikkeelle. Tarkoituksena oli ensin viettää nimipäiviä sisätiloissa, mutta sitten päätettiin kantaa penkit pihalle kun ilta oli mitä ihanin.

Musiikista vastasi tällä kertaa Marja-Liisa Santala. Hän säesti yhteislaulut harmonikalla ja esitti myös soolokappaleita. Yhteislaulun johtajana oli Tapio Kuusisto.

Tilaisuuden puhujana oli eläkkeellä oleva pappi Hannu Palmu. Hän käsitteli muun muassa uupumusta. Varsinkin vanhemmilla ikäluokilla on taipumusta vähätellä uupumista ja kieltää se, myös itseltään.

– Mikä merkitys kodin perinnöllä on tässä? Olemmeko saaneet ja antaneet sellaisen kuvan, että on oikein tehdä työtä vuorotta ja että lomat ovat turhia? Jokainen on kuitenkin joskus maassa, totaalinen uupumus iskee. Se ei pyydä lupaa, mutta meillä on lupa pyytää apua lähellä olevilta ihmisiltä ja Jumalalta.

Vakavan aiheen vastapainoksi Palmulla oli myös kevyempää aineistoa. Hän muisteli, miten oli aikoinaan tapaamassa erästä marttojen paikallisyhdistystä. Palmu oli vastikään palannut Hong Kongista ja martat pyysivät häntä opettamaan heille vähän kiinaa.

– Opetin erään lauseen. Martat oppivat hyvin ja toistivat lausetta innokkaasti. Sitten joku kysyi, mitä se tarkoittaa. ”Anoppi lyö minua”, kerroin. Siihen jäi opiskelu.