Matot nauttivat hemmottelupäivästä

0
Matot nauttivat lämmöstä ja tuulen henkäyksistä.

Aurinko porottaa jo aamusta, mikä sää. Matonpesupaikalla on varmasti kuhinaa ja pulinaa. Pyykkärit seisovat altaiden ääressä huivit ja hellehatut päässä. Hameet on kietaistu pikkuhousujen lahkeisiin, etteivät helmat kastu.

Kurvaisu autolla paikalle paljastaa, ettei mielikuva vastaa todellisuutta. Kello kymmeneltä matonpesupaikalla on hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Ainoa ääni kantaa Kasitieltä, jossa autot suhaavat Turkuun ja Poriin.

Pyykkäreitä ei näy, mutta mattoja on kuivumassa. Ilmeisesti ahkerat matonpesijät ovat käyneet jynssäämässä ne puhtaiksi jo aamuvarhaisella ja vältelleet hellettä ja UV-säteilyä.

Toimittajan työtehtävänä on haastatella läsnä olevia, tässä tapauksessa siis mattoja.

No mitäpä kuuluu, raitamatto?

– Mitäpä tässä. Onhan tämä paljon mukavampi paikka kuin maata siellä eteisessä.

– Tietääkö toimittaja, miltä tuntuu kun astellaan päälle kuraisilla saappailla? No eipä tietenkään tiedä. Ei ole tainnut kukaan pyyhkiä tassujaan toimittajaan.

Toimittaja hämmentyy, sillä yleensä hän kysyy ja haastateltava vastaa, mutta rykäisee sitten ja vastaa:

– Kyllä meidän koira usein pyyhkii tassunsa minuun. Hyppää syliin ja kiehnää kurat farkkuihin. Ja kuononkin voi pyyhkäistä paitaani.

Raitamatto selvästi ilahtuu. Kohtalontovereitahan tässä ollaan. Nautitaan nyt yhdessä kesästä, lämmöstä ja pienestä tuulenvireestä. Jossain varis raakkuu. Kunhan ei vain lentäisi tästä yli ja päästäisi terveisiä yläilmoista.

Punainen matto jököttää ujona raitamaton takana.

Mitäs sinne kuuluu?

– Kiitos kysymästä, aivan ihanaa. Olihan se mukava päivän aloitus, kun tuotiin tänne. Harvoin sitä niin harjataan ja suihkutellaan. Tuntuuhan se hyvältä, kun vähän hemmotellaan. Kyllä sitä tämmöiseen kauneushoitolaan voisi lähteä useamminkin.

Missä se punaisen maton paikka on?

– Olohuoneessa pidän siisteyttä yllä. Kerään kissankarvat kylkeeni. Kissa minusta kovasti tykkääkin. Usein makaa päälläni ja kehrää. Ei minulla mitään valittamista ole. Kovin on elämä leppoisaa ja tasaista.

Minkälaisia toiveita teillä on matonpesijöille?

– Että voisi sitä useamminkin meitä viedä ulos kuin kerran kesällä ja joulusiivouksen aikaan. Kyllähän pieni tuuletus aina virkistää.