Mestaruustason e-urheilu vaatii kovaa kuntoa

0
Niklas Toivola harjoittelee kolmisen tuntia päivässä.

Laitilalainen Niklas Toivola on tuore Suomen mestari. Hän voitti kesäkuun lopussa Rainbow Six Siege SM:n joukkueessa, jonka muut jäsenet ovat Kim VuorenpääVilho NurminenRene MarkkulaSam Vuorenpää ja Casper Saarinen. Joukkueen valmentaja on Antti Norrback. Ratkaisuottelun vastustajana oli Ambush Esports ja ottelu ratkesi tuloksella 2-1. Kisat järjesti Suomen elektronisen urheilun liitto.

26-vuotias Toivola työskentelee siviilissä prosessiasentajana. Hän on pelannut tietokonepelejä noin kymmenen vuotta ja kilpaillut viimeiset kolme. Harjoitteluun kuluu useita tunteja viikossa.

– Todelliset ammattilaiset harjoittelevat paljon enemmän. Tässä vaiheessa, kun on työ ja perhe, ei enää pysty, Toivola sanoo.

Perheeseen kuuluvat avopuoliso ja 7- ja 6-vuotiaat tytöt.

E-urheilulla  on paljon harrastajia mutta niille, jotka eivät ole siinä mukana, aihe on kuin musta aukko: mistä puhutaan ja mitä se on? Laji ei ole samalla tavalla näkyvä kuin vaikkapa perinteiset yleisurheilukilpailut, joihin saattoi päätyä katsojaksi puolivahingossa.

Yksinkertaisesti ilmaistuna e-urheilu on sitä, että pelataan samaa tietokonepeliä jonkun toisen kanssa yhtä aikaa ja yritetään voittaa.

– Tässä törmää ennakkoluuloihin usein. Aika yleinen mielikuva taitaa olla se, että me olemme ylipainoisia roiskeläppäpizzan syöjiä jotka valvovat kaiket yöt. Se ei todellakaan pidä paikkaansa.

E-urheilua on yritetty saada olympialajiksi, mutta siinä ei vielä ole onnistuttu. Suomen-, pohjoismaiden- ja maailmanmestaruuskisoja sen sijaan järjestetään ja ylimmällä tasolla liikkuvat myös suuret rahat. Toivola kuittasi suomenmestaruudesta 1500 euroa, mutta jos joukkue etenee PM-kisoihin ja voittaa, puhutaan jo kymppitonneista. Maailmanmestarijoukkueet pääsevät jakamaan miljoonia. Toivola ei silti haluaisi puhua urheilusta.

– Se jotenkin harmittaa, että tätä on alettu sanoa urheiluksi. Minusta urheilu on fyysistä liikkumista.

Toivolan  harrastama Rainbow Six Siege on peli, jossa pelihahmot puolustavat isoja sinappikaasusäiliöitä, joita vastapuoli yrittää räjäyttää. Aikaa hyökkääjien eliminoimiseen on kolme minuuttia. Joukkueen on kyettävä saumattomaan yhteistyöhön ja reagoitava äärimmäisen nopeasti vaihtuviin tilanteisiin. Toivolan, pelinimeltään Nikkewootin, roolina on usein antaa sanallisia ohjeita joukkueelle.

–  Pelaaminen kehittää havainnointi- ja reagointikykyä ja opettaa myös ottamaan itsenäisesti vastuuta. Näistä on apua ihan arkisessa työssäkin, sen olen huomannut.

Kovatasoinen tietokonepelaaminen vaatii hyvää kuntoa, Toivola sanoo. Hän pelannut pitkään jääkiekkoa ja pelaa nyt jalkapalloa Laitilan Edustuksessa. Myös e-urheilijoiden yhteistapahtumissa muistutetaan terveellisen syömisen ja terveiden elämäntapojen tärkeydestä.

– Tätä haluan ehdottomasti aina tuoda esiin kun puhun nuoremmille pelaajille tai niille, jotka haluavat tulla pelaajiksi. Hyvästä kunnosta pitää huolehtia ja koulut käydä kunnolla. Pelaaminen on elämässä vain välivaihe eikä siitä tule ammattia kuin tosi harvoille.