Muotokuvista eläinhahmoihin ja musiikkiaiheista lasten maalauksiin – Hantlan näyttely on esillä elokuun loppuun

0
Julia Vuoren töitä löytyy valoisan navetan seiniltä.

Ari Anteroinen

Pyhärannan Reilassa toimiva Hannulan konsertti- ja taideyhdistys Hantla on järjestänyt vuodesta 1999 lähtien vuosittain klassisen ja kevyen musiikin konsertteja sekä kuvataidenäyttelyjä Hannulan vanhassa talonpoikaismiljöössä.

Näin on tänäkin suvena. Tosin näyttelyn aloitus viivästyi, koska Sami Luttisen taulut jumittuivat Saksan tulliin.

Mutta parempi myöhässä, kuin ei laisinkaan. Tänä kesänä suuligalleriassa on Hannulan isännän Rauno Luttisen pyhärantalaisten ja lähialueiden henkilöiden muotokuvia ja maisemamaalauksia.

– Muotokuvista on tullut minun pääaiheita, Luttinen toteaa.

Esillä olevista kuvista tunnistaa tuttuja pyhärantalaisia hahmoja, kuten Jyrki ja Sari Nurmi sekä merikapteeni ja meriturvallisuusjohtaja Martti Tuukkanen.

– Olen myös innostunut maalaamaan Vanha Rauma -aiheita, Rauno Luttinen lisää.

Oopperalaulaja Sami Luttinen on ripustanut suulinäyttelyyn piirustuksia  ja maalauksia. Niiden aiheet kumpuavat musiikin maailmasta.

– Innostajina ovat olleet muun muassa Ludwig van Beethoven juhlavuosi sekä aiheet, jotka ovat lied-musiikin maailmasta, Sami Luttinen avaa.

Kuvissa onkin seireenejä, Winterreisen talvimaisemia ja Prometheus.

– Lempisäveltäjäni Franz Schubert on esillä myös, mutta myös jazzmuusikko Miles Davisin Sketckes of Spain -levyn kannesta kehitetty aihe.

Navettagallerian seinät täyttyvät graafikko ja kirjankuvittaja Julia Vuoren töistä. Hän on julkaissut kymmeniä kuvakirjoja ja sarjakuvia sekä lapsille että aikuisille.

Vuoren tunnetuin hahmo on Sika, joka on kirjojen lisäksi seikkaillut Helsingin Sanomien Nyt -liitteessä.

– Olen iloinen, että töitäni ripustettiin juuri tänne navettaan, koskapa eläinaiheet sopivat tänne hyvin, Vuori iloitsee.

Esillä on myös taidemaalari Rembrandtin maailmasta ja elämästä kumpuavia kuvia. Vuori on julkaissut aiheesta myös kirjan yhdessä Marjatta Levannon kanssa.

Reilan koulun oppilaat ovat ripustaneet navetan eteiseen yli neljäkymmentä tekemäänsä maisemamaalausta.

– Idea tähän tuli Hannulan emäntä Eeva Luttiselta, sanoo Rauno Luttinen.

Mukana on kaikkiaan 42, eli jokaisen oppilaan, tekemää mielenmaisemaa.

– Olen pitänyt oppilaille kursseja. Oli kiva seurata lapsia työssään. Yksikin totesi toiselle, että ”älä tee noin, vaan tee niin kuin Luttinen käski”, Luttinen naurahtaa.

Hantlan kesänäyttely 29.8. asti auki aina viikonloppuisin ja sovittaessa muutoinkin.

Hantlan kesäkonsertti Voimalauluja koronan keskellä – Kyll met tämä Hantlata on 31.7. kello 16 Hannulan pihalla. Mukana ovat Essi. Sauli ja Sami Luttinen sekä Laura Nykänen ja Janne Hovi.