Musertavat muistot

0

Laitilan Urheilutalossa avattiin sunnuntaina, 18. heinäkuuta Patria-killan näyttely, jossa voi tutustua muun muassa kymmeneen sodan kokeneen pienoiselämänkertaan. Avajaisten päivämäärä oli tarkkaan mietitty.

Tasan 80 vuotta aiemmin vuonna 1941 jalkaväkirykmentti 56:n niin kutsutun Laitilan pataljoonan tulikaste tapahtui Kollaan Loimolassa. He joutuivat heti ensimmäiseksi jatkosodan ankarampiin taisteluihinsa. Hyökkäykseen lähtenyt pataljoona sai niskaansa hyvissä asemissa olevalta viholliselta ankaran tykistökeskityksen ja konekivääritulta.

Epäonnistuneen hyökkäyksen miestappiot olivat vakkasuomalaisittain musertavat: 35 laitilalaista, viisi kodisjokelaista ja kolme pyhärantalaista. Tykistökeskityksen kauheuksista selvinnyt isoisäni kertoi myöhemmin sorakuoppaan koottuja kaatuneita olleen ”kuin halkoja pinossa”.

Miehet olivat fyysisesti ja psyykkisesti väsyneitä, mutta taistelut jatkuivat. Reippaasti yhteensä yli viidenkymmenen laitilalaisen elämä, lähemmäs kymmenen pyhärantalaisen ja kuuden kodisjokelaisen sotilaan päättyi vuoden 1941 heinäkuun lopun taisteluissa. Haavoittuneita oli moninkertaisesti.

Laitilan pataljoonasta kertovan Pataljoona sodassa -kirjan mukaan heinäkuun helle, tykistön sytyttämät kulot, mätänevien vihollisruumiiden ja hevosraatojen löyhkä, vihollisen tykistökeskitykset ja öiset ryntäilyt olivat nokisten JR 56:n miesten kestettävänä kahden viikon ajan, aina silloin kun ei hyökätty.

Kukaan sotaa kokematon ei voi tietää, mitä tunteita tavallisesta maalaiselämästä sodan hirveyksiin revitty ihminen kokee. Osviittaa siihen tarjoavat näyttelyt, tapahtumat, kirjat ja elokuvat. Nöyrä kiitos aiemmille sukupolville omasta maasta, omasta kielestä ja vapaasta mielestä.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi