Päivänlilja eli morjensta vaan

0
Päivänliljat viihtyvät aurinkoisilla tai puolivarjoisilla paikoilla. Kuva: Veikko Wahlroos

Meillä on liljoja eri tyyppejä kuten syyspäivänlilja, rusopäivänlilja, keltapäivänlilja, kultapäivänlilja, pikkupäivänlilja, mutta kaikki ovat hemerocallis-alkuisia. Kun kirjoitetaan latinaksi, silloin tarkkaan tiedetään, mistä kasvista on kysymys ja mitä se nimi tarkoittaa.

Jos aloitat kerätä päivänliljoja ja niiden hybridejä, olet jo lievästi sekopää. Niitä on sitruunankeltaisista aina tummaan, punaviinin värisiin.

Lajikenimethän kuvailevat kasvia, esimerkiksi tummanpunainen on nimeltään Smoking Gun tai punainen Sir Lancelot. Monella on dramaattiset nimet, kuten Night Raider. Double Trouble tai American Revolution.

Päivänlilja on saanut nimensä ihan sen takia, että useat kukkivat vain päivän. Onneksi huomenna on uusi taas kukkimassa. Kiinassa kukka symboloi unohtamista. Se voi saada ihmisen unohtamaan surunsa.

Tiedetään, että Kiinassa tätä liljaa on kasvatettu yli 4 000 vuotta. Kukkanuput käytettiin silloin kuten nytkin kuivatettuina ruokailuun. Nyt aasialaisissa kaupoissa voi ostaa niitä nimellä Golden Needle.

5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua eli keisari Shin Nong (nimi tarkoittaa jumalallinen maanviljelijää), jolla oli suuret tiedot kasveista. Hän etsi ja kokeili monien kasvien kykyä ehkäistä sairauksia tai vaikuttaa sen hoitoon. Hän myös oletti, että vihreät kukat, jotka olivat katkeran makuisia, tuovat hoitoa esimerkiksi sappivaivoihin.

Päivänliljaa hän antoi kipua lieventävänä aineena esimerkiksi synnyttäville naisille. Kiinassa kutsuttiin kasvia ”kukaksi, joka tykkää poikalapsista.” Äidit halusivat poikia tyttöjen sijaan ja söivät liljoja myös odotusaikana.

Päivänlilja tuli silkkitietä pitkin Eurooppaan noin vuonna 0.

Näin kirjoitti puutarhateknikko raimoaatos

Vinkki: istuta scillat idän sinililjojen sekaan, saat jatkuvasti kukkivan alueen.