Patria-killan näyttelyssä henkilökuvia sotavuosilta 

0
Patria-killan puheenjohtaja Jussi Perkkola (oik.) ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmas tarkastelevat harvinaisen hienoa sotapäiväkirjaa. Sen on tehnyt kapteeni Junno Airisto, joka sodan jälkeen oli ensin Laitilan huoltosihteeri ja sitten kunnan ensimmäinen sosiaalijohtaja.

Katinhännässä 21.1.1917 syntynyt Eelis Yrjälä oli yksi niistä miehistä, jotka viettivät nuoruudestaan viisi vuotta sodassa. Puolustusvoimien seppäkoulun käynyt kersantti astui palvelukseen 9.10.1939 ja kotiutettiin 18.11.1944 takanaan kokemuksia 18 taistelupaikasta. Rintamalla Yrjälä teki joka päivä muistiinpanoja sotatapahtumista. Asemasodan aikana hän valmisti puhdetöinä erilaisia käyttöesineitä ja keräsi tielleen sattuneita arkisia tavaroita.

Sodan jälkeen Yrjälä asettui kotitilalleen Katinhäntään, meni naimisiin ja sai tyttären. Maanviljelyn ja karjanhoidon ohessa mies teki kyläsepän ja kirvesmiehen töitä ja oli rakentamassa muun muassa Itäkulman nuorisoseurantaloa.

Yrjälä oli suuri luonnonystävä joka jo pienestä pojasta asti tarkkaili ympäristöään. Hän oli myös taiteellinen: sodan jälkeen Yrjälä hioi korukiviä, maalasi tauluja, kirjoitti runokirjan, perusti kotimuseon ja näytteli oman kylän harrastajateatterissa.

Elokuussa 2012 kuollut Eelis Yrjälä on yksi niistä sodan kokeneista laitilalaisista, joista kerrotaan Patria-killan uudessa näyttelyssä. Urheilutalossa 18.7. avattava näyttely sisältää kymmenen pienoiselämäkertaa, valokuvia, esineitä ja sota-ajan ase- ja lottapukuja. Yrjälän lisäksi mukana ovat kapteeni Junno Airisto, majuri Kustaa Ala-Kaila, kapteeni Torsti Palttila, luutnantti Antero Viisola, ylikersantti Helge Kaitila, korpraali Niilo Ellä, sotamies Siivo Ellä, lotta Saara Lipponen ja lotta Eeva Valjanen.

– Halusimme tuoda laitilalaisen näkökulman sota-aikaan ja laajentaa henkilökuvia niin, että kerrotaan muustakin elämästä kuin vain sodasta, Patria-killan puheenjohtaja Jussi Perkkola kertoi.

Ellän veljeksiä lukuun ottamatta kaikki näyttelyssä esiteltävät ihmiset selvisivät sodasta hengissä. Kolisevan Ellän sukutilalla 1901 syntynyt Siivo ja 1910 syntynyt Niilo kaatuivat Kollaalla 18.7. 1941. Samassa taistelussa menetettiin kaikkiaan 35 laitilalaista.

– 18.7. Laitilassa vietetään Kollaan Loimolan taistelun muistopäivää. Silloin JR 56/60 sekä osasto Törni laskevat seppeleen sankarihaudoille minkä jälkeen näyttelymme avataan, Perkkola sanoi.

Patria-kilta on suunnitellut näyttelyä viime syksystä asti. Näyttelyesineet on saatu lainaksi yksityiskokoelmista, tekstit on kirjoittanut pääosin kunnallisneuvos Jukka Vehmas ja näyttelyn ulkoasusta vastaa mainostoimisto Tekokuu. Näyttelyn toteuttamiseen saatiin tukea Hiekan säätiöltä ja Laitilan säätiöltä.

Näyttely tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen erityisesti sotavuosiin mutta myös laitilalaiseen elämänmenoon yleensä. Esineistö on monipuolinen aseista astioihin, kirjeisiin ja puhdetöihin asti. Yhtä kuitenkin puuttuu: astiavitriinissä on lottayhdistysten nimikkoastioita, mutta ei Laitilasta.

– Niitä ei toistaiseksi ole löytynyt, vaikka tiedossa on, että Laitilan lotilla oli iso astiasto.

Laitilalaisia henkilökuvia sotavuosilta -näyttely on avoinna 18.7., 21.7, 25.7., 28.7., 1.8., 15.8. ja 29.8. klo 12-18 sekä 28.8. klo 10-13. Sisäänkäynti Patria-killan tiloihin on Urheilutalon Eurantien puoleisesta päädystä.