Pitkä, kuuma kesä koettelee maatiloja

0

On pitkä kuuma kesä, kuten Popeda laulaa biisissään. Iloinen rallatus ei ole ensimmäinen, mikä tästä säästä maanviljelijöitten mieleen nousee.

Sääolosuhteet ovat viljelijän kannalta haastavat. Keväällä juuri kylvön aikaan satoi niin, että kylvöä piti siirtää. Nyt pellot ovat muuttuneet rutikuiviksi. Lisäksi hellelämpö stressaa kasveja.

Laitilan Sanomien toimitus tavoitteli viljelijöitä haastatteluun tilanteesta. Yksikin maanviljelijä totesi puhelimessa, että hän tuskin on ehtinyt nukkua kolmen tunnin öitä, kun kastelulaitteita pitää siirrellä paikasta toiseen muutaman tunnin välein.

Näiden hellepäivien on ennustettu lisääntyvän Suomessa. Ilmastonmuutos nostaa lämpötilaa. Lämpenevistä kasvukausista on hyötyäkin viljelijöille: kasvukausi pitenee ja esimerkiksi uusien viljelykasvien ottaminen viljelyyn mahdollistuu. Haasteitakin lämpeneminen tuo, kuivuusjaksot lisäävät kastelun tarvetta, Suomeen tulee uusia tuholaislajeja, kasvitauteja ja rikkakasvilajeja. Myös sään ääri-ilmiöiden, kuten pitkien helle- ja kuivuusjaksojen, rankkasateiden ja tulvien aiheuttamat ongelmat peltoviljelylle lisääntyvät

Muuttuvat olosuhteet vaikuttavat suuresti maatalouteen. Kun jo nyt tilojen määrä on vähentynyt ja tilakoot kasvaneet, sääolosuhteiden muutos vahvistaa tätä kehitystä. Maatalousyrittäjien on kyettävä investoimaan yhä enemmän varautuakseen muutoksiin. Pienen maatilan ja yksinyrittäjän voimat loppuvat helposti kesken.

Menestyminen vaatii maatalousyrittäjiltä yhä enemmän innovatiivisuutta ja rohkeutta erilaisiin kokeiluihin. Maatalousyrittäjän työ muuttuu vaativammaksi, tosin myös kiinnostavammaksi. Toivottavasti haasteet innostavat nuoria viljelijöitä.

Teija Uitto