Pyhärannassa pahoja ongelmia vedentulon kanssa

0
Niin on kuin pikkupoika pissaisi. Riitta Maikola ja Hannu Nurmi ovat lopen kyllästyneitä vesiongelmiin.

Pirkko Varjo

Pyhärannassa tuskaillaan vesiongelmien kanssa. Jo muutamana kesänä vaivannut huono vedentulo kärjistyi juhannusaattona, kun hanoista ei tullut enää mitään. Kunta on toistaiseksi ostoveden varassa, sillä omat kolme pohjavedenottamoa on suljettu. Vesi tulee pääasiassa Uudestakaupungista.

– Juhannuksen tilanne johtui runsaasta kulutuksesta. Viikonloput ovat selviä kulutushuippuja. Meillä on parhaillaan Kaunissaaressa menossa työ jonka valmistuttua saadaan 50 kuution alavesisäiliö käyttöön. Ropalle tullaan varmaan myös rakentamaan alavesisäiliö, rakennustarkastaja Olli Lahtonen kertoo.

Pyhärannan pohjavedenottamoissa on laatuongelmia, vedessä on muun muassa rautaa ja alumiinia yli suositusten.

Vesiongelma piinaa etenkin Pyhärannan pohjoisosissa.

Riitta Maikola on asunut Kukolassa sijaitsevassa hirsitalossaan 32 vuotta. Tontilla ei ole omaa kaivoa, mutta vettä on tullut kunnallista putkea pitkin. Noin viiden viimeisen vuoden aikana vedentulossa on alkanut olla ongelmia. Viime juhannusaatto oli pahin: iltapäivällä vettä ei tullut enää tippaakaan.

– Ongelmat alkavat juhannuksen tienoilla ja niitä riittää syksyyn asti. Joskus vettä tulee hanasta kuin pieni poika pissaisi ja joskus vettä tulee niin pienellä paineella, ettei esimerkiksi pesukone toimi.

Maikolan miesystävä Hannu Nurmi asuu Rihtniemessä ja vesiongelmat ovat tuttuja myös hänelle. Juhannusaattoa pariskunta vietti Nurmen luona. Kun vedentulo loppui, Maikola soitti vesihuollon päivystykseen, jossa rakennustarkastaja Olli Lahtonen vastasi.

–  Pyhärannan kunnan nettisivuilla oli sitten tieto, että tankkiauto on Rihtniemen kyläroskisten luona juhannuksen ajan ja, sieltä saa hakea kanisterilla vettä. Niin tehtiin. Siellä oli jonossa vihaisia ihmisiä, Maikola kertoo.

Joka kesä toistuvien vesiongelmien syynä Nurmi ja Maikola pitävät kylpypaljujen yleistymistä.

– Ongelmat alkoivat samaan aikaan kun paljut tulivat muotiin. Vedenkäyttö on ajateltu sen mukaan, että jokainen käyttää noin 150 litraa vuorokaudessa. Yhteen paljuun jo menee 2000 litraa, Nurmi sanoo.

Vesiongelman ratkaisua voisi Nurmen mielestä etsiä läheisestä Reilanjärvestä.

– Se on lähdepohjainen järvi ja vesi on varmasti yhtä hyvää kuin missä tahansa. Ihmettelen, ettei tätä vaihtoehtoa ole otettu lainkaan huomioon.

Olli Lahtosen mielestä Reilanjärvi ei ole ratkaisu vesipulmaan.

– Kyse on aika pienestä ja matalasta järvestä ja järjestelmä, joka veden ottamiseksi pitäisi rakentaa, on siihen nähden iso.

Lahtosen mukaan vettä on syytä käyttää säästeliäästi.

– Nurmikon kastelu on nyt arveluttavaa.