Rotarykuvernööri valmistautuu vuoden virkakauteen kaksi vuotta

0
Osa rotaryvieraista kävi tutustumassa Uudenkaupungin golfkenttään. Kuvassa vas. Tiina Sjölund, Lies van Wijngaarden, Martti Sjölund, Virpi Honkala, Matti Honkala, Aime Kaarlep ja Urmas Kaarlep.

Laitilalaiset Martti ja Tiina Sjölund isännöivät edellisviikolla Suomen Rotary-piirien tulevia kuvernöörejä.

Suomessa on viisi rotarypiiriä, joita jokaista johtaa kuvernööri tukenaan piirineuvosto, komiteat ja piirin eri alueiden apulaiskuvernöörit. Uusimaa ja Viro muodostavat yhteisen rotarypiirin, Varsinais-Suomen piiriin kuuluu myös Ahvenanmaa. Piirien sisällä toimivat paikalliset rotaryklubit, joita Varsinais-Suomessa on 58. Martti Sjölundista tulee Varsinais-Suomen piirin kuvernööri ensi vuoden heinäkuussa.

– Kuvernöörin kausi kestää aina vain vuoden, mutta sitä edeltää kahden vuoden mittainen koulutusjakso joten tehtävään perehdytään todella hyvin, Sjölund kertoo.

Laitilan rotaryklubi on tehnyt paljon työtä etenkin kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Vaihto-oppilaat tulevat Suomeen vuodeksi ja asuvat rotaryperheissä. Vuoden aikana he majoittuvat kolmessa eri perheessä ja ovat yhdessä neljä kuukautta kerrallaan. Laitilasta on lähtenyt nuoria vastaavasti ulkomaille.

Tänä vuonna rotaryt tekevät työtä erityisesti vesiensuojelun eteen. Harva tietänee, että sinilevähavainnot ovat usein rotaryjen tekemiä: järjestö on sopinut Suomen ympäristökeskuksen kanssa sinileväseurannasta yli 170 havaintopaikassa.

Parhaillaan on menossa myös vesireppuprojekti, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta vesien tilaan lähiympäristössä, saada vesistöjen tilan opetus osaksi alakoululaisten oppimissuunnitelmaa sekä harrastukseksi iltapäiväkerhoihin.

– Repussa on välineet ja ohjeet, joiden avulla voi tutkia esimerkiksi veden lämpötilaa, sameutta tai typen ja fosforin esiintymistä. Olemme luovuttaneet ensimmäisen vesirepun Laitilan kyläkouluille, Tiina Sjölund kertoi.

Laitilan rotaryt ovat tehneet kansainvälistä avustustyötä muun muassa keräämällä rahaa Gambiaan sairaanhoitajien asuntolan saniteettitilojen korjaamiseksi. Maailmanlaajuisesti rotaryt tekevät paljon työtä polion torjumiseksi.

Yksi Sjölundien vieraista oli raahelainen lääkintöneuvos Virpi Honkala. Hän on rotaryjen organisaatiossa korkeimmalla oleva suomalainen, sillä Honkala on rotaryjen maailmanlaajuisen johtokunnan rahastonhoitaja.

– Tässä harrastuksessa on parasta se, että siinä pystyy tekemään konkreettista hyvää. Olin taannoin Intiassa rotaryjen kokoontumisessa ja siellä kokouksen isännät kertoivat, että he aikovat istuttaa 1,2 miljoonaa puuta eli yhden jokaista jäsentä kohti.

1905 perustettu Rotary on maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjärjestö, jolla on mainitut 1.2 miljoonaa jäsentä. Siihen voi liittyä kuka tahansa järjestön arvot – avoimuuden, oikeudenmukaisuuden ja kunnioituksen – jakava ihminen.