Sähköurakoitsijalla hyvä vuosi

0
Riku Suvanto aloitti yrittäjänä 2003.

Yrittäjä Riku Suvanto on ostanut pitkästä aikaa toimistolle munkit. Pari kuukautta sitten munkit olivat kokonaan pannassa.

Yrittäjä löi vetoa kahden kaverinsa kanssa painonpudotuksesta ja pitihän se veto voittaa.

– Kahdeksan kiloa lähti. Lyötiin vetoa tammikuussa ja viimeinen punnitus oli kiirastorstaina, tyytyväinen mies kertoo hymyillen. Jos joku kyselee laihdutusreseptiä, niin ei se Suvannon mukaan kovin kummallinen ole: lautasmalli käyttöön, eli puolet lautasesta vihanneksille, näin annoskoko pienenee. Lisäksi herkut pois. Kuntokuuriin sisältyi myös pitkiä pyöräily- ja kävelylenkkejä.

Mutta tänään Suvanto voi syödä yhden munkin.

Sähköurakoitsija RS Suvannolla on riittänyt kiireitä, vaikka viime vuoden keväänä vielä näytti toiselta.

– Kun korona alkoi, työt pysähtyivät kokonaan. Kaikki urakat siirrettiin eteenpäin. Sitten kaikki halusivat aloittaa urakat kesäkuussa ja kesälomatkin olivat alkamassa, Suvanto muistelee vuoden takaista tilannetta.

Nyt tilanne on tasaantunut ja työt ovat jatkuneet entiseen tahtiin. Välillä on ollut aika paljonkin kiireitä. Yrityksen suurimmat urakat viime keväänä olivat Laitilan seurakuntakoti sekä Pyhärannan Sale. Ensi syksynä edessä on muun muassa Kuusiston sahan uuden linjan sähkötyöt.

Suvanto on tilanteeseen hyvin tyytyväinen. Hän on aloittanut yrittäjänä vuonna 2003 ja töitä on riittänyt tasaiseen tahtiin koronakevättä lukuun ottamatta.

Yrittäjä kiittelee Sähkö-Vakan Reijo Silokoskea, että hänestä ylipäätään tuli yrittäjä. Reijo antoi hänelle vastuuta yrityksessä ja siitä hän sai pontta lähteä yrittäjäksi. Yrityksen alkuvaiheessa Suvanto teki töitä myös Sähkö-Vakalle.

Ensimmäinen suuri työmaa yritykselle oli Laserkeskuksen urakka. Siitä kasvu-ura lähti. Nyt Riku Suvanto työllistää itsensä lisäksi neljä, joista yksi on oma poika Henri Suvanto. Perhepiiristä mukana yrityksessä on myös tyttären mies.

Yrityksen sisällä on tehty työnjakoa niin, että Henri on ottanut vastuuta hallintotehtävistä ja isä lähtenyt enemmän kentälle.

– Selkä kestää paremmin, hän hymähtää.

Yrityksellä on myös laajentumisaikeita. RS Sähkötekniikka on mukana Kasvuyrittäjä-hankkeessa.

– Jonkinlaisia mahdollisuuksia siinä tähytään, Suvanto toteaa ykskantaan.

Mies on selvästi tyytyväinen, että Laitilaan paluumuuttanut poika on ottanut vetovastuuta yrityksestä. Riku Suvanto aikoo pitää jopa kaksi viikkoa kesälomaa, mikä ei yrittäjälle ole aina päivänselvää.

Suvanto sanoo, ettei hänellä ole elämässä enää muita haaveita kuin että terveyttä riittäisi. Hän on vaimon kanssa rakennuttamassa mökkiä Salmijärvelle Elkkyisiin.

Kun töiltä ja mökin rakentamiselta aikaa on, Suvanto lähtee mielellään pelaamaan frisbeegolfia. Laitilan Jyskeessä aikaan jääkiekkoa pelannut mies harrastaa myös ikämiesjääkiekkoa, tosin koronan vuoksi kiekko on jäänyt tauolle.

Yritysympyröit-sarjaan Riku Suvannon haastoi Veljet Kuusisto Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä Juha Kuusisto.