Santtionrantaan katettu katsomo ja muuta ehostusta – ”Talkootunteja on kertynyt huomattavasti enemmän, mitä arvioitiin”

0
Hannu Raunela (vas.) on puuhanut Santtiolla aamusta iltaan. Tässä apulaisena Jarmo Kaunismäki.

Ari Anteroinen

Pyhärannan Santtionranta ja sen kesäteatterialue on kokenut kasvojen kohotuksen. Alueelle on noussut muun muassa uusi WC-rakennus ja katsomo on saanut katoksen. Samaten äänentoistojärjestelmä on saatettu ajantasalle.

Santtioseuran puheenjohtaja Hannu Raunela kertoo, että kunnostustöitä päästiin aloittamaan jo marraskuussa 2020.

– Alkuun tehtiin katsomon katoksen runko, joka olikin paikoillaan jo tammikuussa. Sitten tuli talvi ja maalaukset jätettiin kevääseen. Tosin sisätiloissa päästiin maalaamaan kantavia puuosia.

Nyt katsomon katto on ollut kesäkuusta valmiina ja sen reunaan on asennettu myös kuusi kaiutinta.

Katsomon ja äänentoiston toimivuutta päästiin testaamaan käytännössä Luontosunnuntain jumalanpalveluksessa 27.6. Se oli ensimmäinen tapahtuma Santtiolla remontin jälkeen ja myös pitkän koronatauon jälkeen.

Katsomosta katsoen vasemmalla komeilee uusi WC-rakennus.

– Siinä on luontoystävälliset vesivessat miehille, naisille ja invalideille sekä myös pieni puuliiteri grillipuita varten, sanoo Raunela.

Grillipaikka saadaan rantaan tosin vasta ensi kesäksi.

– Ensi vuonna tuonne pihan puolelle tulee vielä yksi rakennus vielä muun muassa lipunmyyntiä varten, paljastaa Raunela.

Entinen uimakoppi on puolestaan jo nyt löytänyt uuden paikan katsomon oikealla puolella.

– Sinne voi mennä väliajalla suojaan kahvittelemaan, vinkkaa Hannu Raunela.

Leader Ravakka myönsi Santtion remontteihin 71 000 euroa.

– Puolet laitetaan omistamme lisää. Nippanappa tässä mennään eteenpäin, sillä korona-aikana meillä ei ole ollut toimintaa eikä siis tulojakaan. Mutta kyllä me tästä selvitään, Raunela uskoo.

Santtioseuralaiset ovat tehneet runsaasti talkootöitä.

– Sillä on parjätty ja kaikki talkootunnit on kirjattu ylös Ravakkaa varten. Talkootunteja on kertynyt huomattavasti enemmän, mitä arvioitiin.

Heinäkuun 10. päivä uudistetussa Santtion kesäteatterissa on ensi-illassa Teatteriyhdistys Faken Myrskyluodon Maija.

– Muustakin ohjelmasta on joitain virityksiä, mutta vielä ei passaa kertoa enempää, kun ei tiedetä toteutuuko. Asia ei ole pelkästään meidän käsissämme. Asianosaiset tiedottavat sitten aikanaan, mainitsee Raunela.

Santtioseuralla on samoja murheita kuin monella muullakin yhdistyksellä. Väki tahtoo vanhentua eikä nuoria saada mukaan.

– Setsemänkymppiset täällä hääräävät. Saa nähdä, kuinka menee jatkossa. Meillä on täällä vielä kiinteistöjä hoidettavana kuntoon, vaikka osa onkin jo remontoitu, Raunela kertoo.

Lähistöllä asuu kyllä nuoria lapsiperheitäkin.

– Nähtäväksi jää, koska he ottavat vastuuta näistä asioista. Itse voisin luopua tästä puheenjohtajan pestistä vaikka heti. Olen tehnyt sen verran, että alkaa riittämään. Paikat ja kunto eivät tahdo enää riittää ja pikkuhiljaa pitäisi kotonakin jotain päästä tekemään. Nyt olen tullut tänne Santtionrantaan aamulla ensimmäisenä ja poistunut illalla viimeisenä. Sen verran hullu olen, että teen ja teen…Jonkinlainen harrastus tämäkin.