Särkijärven uimaranta hurmaa muualtakin tulleita

0
Yksi kesän kuumimmista päivistä koettiin tämän viikon tiistaina. Pulahdus järveen olikin suosittu ajanviete.

Helsinkiläiset Nikkarin ja Sulkamon perheet tulivat viettämään helteistä tiistaipäivää Särkijärvelle.

– Tulimme Uudestakaupungista ystävän suosittelemina tänne, koska mökkirannassa oli sinilevää, Lasse Nikkari ja Timo Sulkamo kertovat.

Heidän mukaansa Särkijärven uimaranta on oikein mukava.

– Ei tänne kyllä olisi eksynyt ilman suositusta.

Miehet kertoivat käyneensä testaamassa hyppytornin. Ne ovat nykyään harvinaisia.

– Ei Helsingissäkään paljoa ole. Yksi tulee mieleen, Timo Sulkamo sanoo.

Erityisesti hiekasta nauttivat Kaarlo Nikkari, 4, ja Tilda Sulkamo, 2. Seurueeseen kuuluivat myös Anna Hoskonen ja suppailemaan mennyt Marttaleena Nikkari.

Rantakallion varjossa eväitään nauttivat pyhärantalaiset Aava Kallio, 9, Helmi, melkein 11 ja Kerttu Niemi, 8 sekä Aida, 10 ja Eino Urhonen, 8. He käyvät Rohdaisissa uimakoulua, mutta tiistaina heidän ohjelmassaan oli retki Särkijärvelle.

Muille uimaranta oli uusi, mutta Helmi kertoi käyneensä Särkijärvellä useamman kerran. Uimarannan parhaasta paikasta lapset olivat yksimielisiä: hyppytorni.

Siellä olikin jonoa, varsinkin ylemmällä kolmen metrin tasolla. Monelle jännää on jalat edellä veteen hyppääminen. Hurjimmat heittävät takaperin voltteja eli bäkkejä.

Rannalla viihdytään. Joillakin uimareilla on mukana uimapatja ja toinen soutaa kuminvenettä. Vaikka lämpömittari on lähes 30 asteessa, hytisevät vedestä nousevan lapsen huulet.

”Kesä on ollut enemmän kuin loistava”

Vetovastuun Särkijärven palveluista on tänä kesänä kantanut laitilalainen Taipaleen perhe.

– Kelit ovat olleet täydelliset tähän hommaan. Kesä on ollut enemmän kuin loistava, kertoo perheen äiti Anu Taipale.

Särkijärven rantasaunalle uusittiin täksi kesäksi laituri ja hyppytorni. Lisäksi paikalle tuotiin uutta hiekkaa ja rakennettiin hiekan yli puinen kulkuväylä parkkipaikalta laiturille ja kahvioon. Ranta on kuumana kesäpäivänä kuin suuremmankin kaupungin biitsi, jossa on monenlaista tekemistä.

Laitilan nuorisotoimi järjesti rannalla alkukesästä vaahtobileet. Powerflown Studio puolestaan on tarjonnut uimarannalla akrobatia-, lihaskunto- ja kehonhuoltotunteja.

– Vuokrattavana olleet sup-laudat ovat olleet suosittuja. Myös air-track -pomppupatjan on voinut vuokrata vesileikkeihin.

Anu Taipaleen apuna kahviossa ja saunassa ovat hänen tyttärensä Susanna , 18, Lisa 12 ja Erika , 11.

– He ovat olleet iso apu. Pienimmätkin tytöt ovat hankkineet ensimmäisiä kesärahoja, oppineet asiakaspalvelua ja sen, ettei raha tule seinästä.

Anu Taipale on kiinnostunut jatkamaan paikan yrittäjänä myös tulevana kesänä.

– Jos suinkin vaan on mahdollisuus, niin enemmän kuin mielelläni.

Hän aloitti työt Särkijärvellä juhannusviikolla, ja heti alkuun vedessä oli epäily sinilevästä. Lisätutkimukset kuitenkin osoittivat, että vesi oli turvallista uimiselle.

– Täällä tehdään tosi herkästi testit, jos on jotain epäilyjä, Susanna sanoo.

Ranta on mahtavassa kunnossa, mutta parannettavaakin löytyy.

– Opasteet paikalle ovat niin surkeat, että moni on vahingossa paikan löytänyt.

Esimerkkinä Anu Taipa kertoo päivää ennen haastattelua kuulleensa muualta tulleiden porukassa sanotun: ”Ette uskoneet, että tien päässä on näin upea uimaranta.”

Hänestä Särkijärveä voisi markkinoida nykyistä enemmän.

– Puhdasvetinen järvi, jonka ranta sopii pienille ja isoille. Tämä voisi olla kehittämisen arvoinen alue.

Laitilan liikuntatoimi kertoi kesäkuun alussa Facebookissa, että Särkijärven uimarannalla on tehty ilkivaltaa kuten mopoiltu laiturilla, rikottu laiturin penkkejä ja käytetty pelastusvenettä luvatta.

– Ilkivaltaa oli enemmän keväällä. Nyt on paikat pysyneet kunnossa. Olen kuullut, että jopa Uudestakaupungista saakka tänne tuli mopojengejä eli eivät ne välttämättä olleet paikkakunnan omaa nuorisoa.

Rannalla on turvakamerat.

Anu Taipaleesta tuli yrittäjä Särkijärvelle, kun hän joutui työtapaturman jälkeen vaihtamaan alaa.

– Opiskelen artesaanipuolen elintarvikejalostajaksi eli käytännössä kokiksi erikoisempien jäätelöiden ja karamellien parissa.

Särkijärven kahviossa onkin ollut myynnissä hattaraa.

Lapset ovat ainakin äitinsä uudesta alasta innostuneet. He kun ovat saaneet toimia uusien makujen maistajina.