Sepän torpalla voi tutustua pellavaan

0
Pellava aloitteli kukintaa kekseliäässä kasvupaikassaan.

Sepän torpan kesänäyttely Kodisjoella kertoo pellavasta. Kodisjoen Martat ovat tehneet suuren työn ja kaivaneet kotien kätköistä ja vähän muualtakin aiheeseen liittyvää esineistöä.

– Näyttelyn aarre taitaa olla Kasper Reimisen kesäpuku. Se on noin 1930-luvulta ja sitä on varmaan käytetty työasuna ja muutenkin. Pellava on helteellä vilpoinen materiaali, paikallisen marttayhdistyksen puheenjohtaja Anne Kauppi kertoo.

Torpan pihalla kasvaa sinisenä kukkivaa pellavaa. Sisällä torpassa on pellavalankaa ja -rivettä, vaatteita, pöytäliinoja, pitsejä ja muun muassa pellavainen kastemekko, jossa on kastettu jo 12 vauvaa. Esillä on myös pellavan työstämisessä käytettyjä esineitä.

Nykyihmisen on vaikea käsittää, mistä kaikki pellavan käsittelyyn ja pellavalangasta kutomiseen käytetty aika ja osaaminen on joskus otettu, niin työläältä kaikki vaikuttaa. Pellavan käsittely pellolta langaksi vaatii liotusta, kuivausta, loukutusta, lihtaamista ja muutaman muun työvaiheen sekä useita kuukausia aikaa. Vielä reilut sata vuotta sitten pellavankäsittelyn tuhansia vuosia pitkä perinne kuului asioihin, jotka maaseudun naisen tuli hallita.

Pellava on monipuolinen materiaali, siitä voi valmistaa niin vaatteita, kodin tekstiilejä kuin myös terveellistä öljyä. Pellava on kaunis myös koristekasvina.

Näyttely on avoinna heinäkuun viikonloppuina klo 12-16 ja Pitsiviikolla 17.7.-25.7. joka päivä.