Sote ja päätösvalta

0

Sotesta on syntynyt vihdoin päätös. Ongelmia on varmaan tulossa. Yleisönosastokirjoituksissa ja toimittajien jutuissa ollaan oltu huolissaan kuntien edustuksesta tulevassa maakuntavaltuustossa.

Tietenkin voi kysyä, kuinka nykyjärjestelmässä suoritettiin Vakka-Suomen sairaalan alasajo, vaikka luottamushenkilöitä täältä seudulta oli paljon. Syynä oli se, että Turun seudulla oli poliittista voimaa ja päätöksentekijöitä enemmän. Näin on myös jatkossa.

Turkulaiset varsinkin oppositiopuolueiden kansanedustajat olivat huolissaan, että Vakka-Suomen päätösvalta heikkenee tulevassa sotessa. Tämä unohtuu heiltä nopeasti. Ensi tammikuussa samat kansanedustajat ovat Uudenkaupungin torilla kertomassa äänestäjille, että heidät pitäisi valita maakuntavaltuustoon vakkasuomalaisin äänin.

Kuntaliiton mukaan Suomi on melkein ainoita maita Euroopassa, missä kunnat vastaavat erikoissairaanhoidon menoista. Nyt tähän tulee korjaus. Kuopiossa tapahtui suuri linja-auto-onnettomuus, jossa kuoli ja loukkaantui ruotsalaisia musiikin harrastajia.

Jos onnettomuudessa loukkaantuneet olisivat olleet yhdestä Suomen kunnasta, niin hoidon kustannukset vuosien kuluessa olisivat olleet miljoonia euroja, mikä olisi mahdoton tehtävä yhden kunnan hoidettavaksi. Sama asia, jos kysymyksessä on kalliit 100 000 euroa maksavat lääkkeet tai koronapotilaan 30 vuorokauden tehohoito, jonka vuorokauden hinta on yli 3 000 euroa. Nyt tähän tulee muutos.

Mika Munkki

Vehmaa