Taide- ja antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstam: ”Täällä on harvinaisuuksia, joita ei muualta löydy”

0
Näyttelyssä on esillä Suomen oloissa ainutlaatuinen hopeaesinekokoelma.

Kirsi Lätti

Anne ja Pentti Siivosen taide- ja hopeanäyttely avattiin Kulttuurikeskus Crusellissa torstaina. Näyttelyssä on esillä kaikkiaan noin sata hopeaesinettä, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Näistä huomattava määrä on uusikaupunkilaisten kultaseppien valmistamia.

Lisäksi näytteillä on Suomen taiteen kultakauden teoksia eli tunnettujen suomalaistaiteilijoiden öljyvärimaalauksia 1800-luvun loppupuolelta 1900-luvun alkupuolelle. Näyttelyvieraat pääsevät myös tutustumaan laajaan, uusikaupunkilaisen taidemaalari Reino Harstin maalauksia ja grafiikkaa esittelevään kokoelmaan.

Näyttelyn avasi Uudenkaupungin entinen kaupunginjohtaja, tulevan kauden kaupunginvaltuutettu Kari Koski. Hän korosti Siivosten kokoelman merkittävyyttä ja kehotti ihmisiä vierailemaan Siivosten Kalannissa sijaitsevassa Mattilan talonpoikaismuseossa, mikäli mahdollista.

Kaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläinen kiitti kulttuurikeskuksen puolesta Anne ja Pentti Siivosta siitä, että he toivat näyttelynsä juuri Cruselliin.

Tilaisuuteen oli kutsuttu puhumaan tunnettu antiikkialan asiantuntija ja Siivosten kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt Wenzel Hagelstam. Hän on ollut kirjoittamassa Siivosten kokoelmista, esimerkiksi vakoista ja niiden historiasta, tehtyjä kirjoja. Hagelstam kuvaili Siivosten keräilytapaa hyvin määrätietoiseksi.

Hagelstamin mukaan Siivosten nyt esillä oleva hopeakokoelma on niin ainutlaatuinen ja korkeatasoinen, ettei moni museo pysty sen kanssa kilpailemaan.

– En ole tällaista määrää nähnyt kellään muulla yksityisellä keräilijällä. Täällä on harvinaisuuksia, joita ei muualta löydy, hän lisäsi.

Hopeaesineissä on paljon kahviastiaston osia, kuten kahvikannuja ja sokerikkoja. Kenties erikoisimpia esineitä ovat kuitenkin 1800-luvulla Uudessakaupungissa valmistetut hopeinen hammasharja ja silmälasit. Kokoelman esineet myös kertovat kultaseppien suunnattomasta käsityötaidosta.

Esillä olevista suomalaisen taiteen kulta-kauden huipputöistä antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstam nosti omaksi suosikikseen taiteilija Pekka Halosen maalaaman teoksen tykkylumeen kietoutuneesta männystä.

– Taiteilija Pekka Halonen oli luonteeltaan luonnon tutkija, hän maalasi aina ulkona. Hän oli monessa asiassa aikaansa edellä, Hagelstam kuvaili tarkastellessaan Luminen mänty -maalausta.

Anne ja Pentti Siivonen ovat keränneet antiikkia yli 40 vuoden ajan. Syy sille, miksi kokoelmista on nyt esillä juuri hopeaa ja taidetta, on Uudenkaupungin rauhan juhlavuosi.

– Halusimme näin kunnioittaa Uudenkaupungin 300-vuotista rauhaa, Pentti Siivonen kertoi.

Taide- ja hopeanäyttely Kulttuurikeskus Crusellissa on esillä elokuun loppuun asti arkisin kello 10-16. Kulttuurikeskus Crusellin osoite on Kullervontie 11, Uusikaupunki.