Tavoitteena pysyvästi terveemmät elämäntavat

0
Kalle Laihonen (vas.), Johanna Laihonen ja Ossi Nikula ovat yhdessä hyvinvoinnin asialla. Elokuussa he aloittavat työn Laitilassa.

Laitilassa alkaa elokuussa neljä kuukautta kestävä elämäntapavalmennus Kuntokuuri. Sen tavoitteena on juurruttaa terveemmät ruokailu- ja liikuntatottumukset pysyvästi ihmisten elämään. Ohjelman luojat, Johanna ja Kalle Laihonen vakuuttavat, että keneltäkään ei vaadita yli-inhimillisiä ponnistuksia, ainoastaan sitoutumista ja kärsivällisyyttä.

Laihoset valmistuivat personal trainereiksi 2017.

– Olimme nelikymppisinä kaikkein vanhimmat opiskelijat. Jokaisella valmentajalla on erilaiset tavoitteet ja me halusimme keskittyä ohjaamaan liikuntaa, jota jokainen voisi harrastaa.

Pariskunta päätti luoda kunto-ohjelman, joka sopisi kaikenikäisille, tukisi kaikin puolin ihmisen hyvää oloa ja jonka kuka tahansa pystyisi sovittamaan omaan viikko-ohjelmaansa. He suunnittelivat useita erilaisia versioita ja testasivat ne kaikki itse. Välillä mentiin pahasti metsään kun personaltrainerit huomasivat, etteivät jaksaisi edes itse noudattaa omaa ohjelmaansa.

Lopulta, monen yrityksen ja erehdyksen kautta ohjelma valmistui. Kalle suunnitteli treenit, Johanna laati ruokavalion ja mukaan saatiin myös hyvinvointialan yrittäjä Ossi Nikula joka tekee ohjelmaan kuuluvat kolme kehonkoostumusmittausta. Idea on se, että ryhmä kokoontuu neljän kuukauden aikana kolme kertaa saamaan opastusta uusiin ohjelmiin ja tekee muun ajan harjoituksia itsekseen oman aikataulunsa mukaan. Kaikki ohjelman materiaalit löytyvät omalta nettisivustolta. Osallistujat voivat halutessaan liittyä yksityiseen facebook-ryhmään.

Kuntokuuri herättää mielikuvia äärimmilleen viedystä saliharjoittelusta ja siitä, ettei mitään hyvää saa enää ikinä syödä eikä juoda.

– Tämän me olemme kuulleet monta kertaa. Joku on syönyt kakkua syntymäpäivillä ja luulee, että nyt kaikki on pilalla. Ei se niin mene, jokainen päivä uusi mahdollisuus, aina voi aloittaa alusta. Elämään kuuluvat juhlahetket herkkuineen, mutta arki olisi hyvä saada hallintaan niin liikunnan kuin ravinnon osalta. Suurin osa elämästä on kuitenkin arkea, Johanna sanoo.

Monet aloittavat kuntoilun siksi, että haluavat laihtua. Laihosten mielestä laihduttamista ei kannata paljon ajatella, sillä laihtuminen tapahtuu jos sille on tarvetta kun liikutaan ja syödään terveellisesti. Samalla terveys kohenee ja jaksaminen paranee.

– Säännöllisellä liikunnalla voi saada lisää terveitä elinvuosia. Vanhoille ihmisille ja kaikille muillekin esimerkiksi reisilihasten kunto on ratkaisevan tärkeä: pääseekö tuolista ylös vai ei. Yhdessä terveellisen ravinnon kanssa liikunta ehkäisee esimerkiksi kakkostyypin diabetesta ja parantaa suoliston toimintaa. Sanotaan, että ihmisellä on aina jotain vaivoja kun tulee tiettyyn ikään, mutta se ei ole totta, sen ei tarvitse olla niin.

Pienetkin muutokset jokapäiväisiin rutiineihin tekevät hyvää ja myös hyötyliikunta on liikuntaa. Kivien kantaminen puutarhassa käy kuntosalista, mutta jos kiviä ei tule kannettua säännöllisesti ympäri vuoden, hyöty voi jäädä vähäiseksi.

Johanna, Kalle ja Ossi ovat toteuttaneet neljän kuukauden elämäntapamuutosvalmennuksia Uudessakaupungissa viime vuoden alkupuolelta. Sitä ennen he ohjasivat vuosien ajan naisten hyvinvointiryhmiä.