Tutut vedet meinasivat koitua mökkinaapurin kohtaloksi – Matti Talviolle hengenpelastusmerkki

0
Matti Talvio esittelee hengenpelastusmerkkiään ja diplomia Laitilan kotinsa pihamaalla. Tällä kertaa ollaan siis kuivalla maalla.

Ari Anteroinen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on myöntänyt liiton hengenpelastusmerkin 14 henkilölle, jotka ovat pelastaneet veden varaan joutuneita kanssaihmisiään niin vesiltä kuin jäistä eri puolilla Suomea.

SUH:n hengenpelastusmerkki voidaan myöntää henkilölle, joka on pelastanut toisen henkilön todennäköisestä hukkumisvaarasta osoittamalla auttamishalua, neuvokkuutta ja taitoa.

Yhtä tällaista merkkiä ja diplomia esittelee oheisessa kuvassa laitilalainen Matti Talvio.  

Tapahtumat alkoivat eräänä sunnuntaina viime vuoden maaliskuun loppupuolella Uudenkaupungin Lokalahden vesillä. Kokeneen veneilijäpariskunnan Lami-vene kaatui matkalla saaresta autorantaan.

Viisihevosvoimaisen moottorin käyntihäiriöstä johtuen moottori kääntyi äkillisesti sivulle ja vene kallistui yllättäen ja kääntyi ympäri pohja ylöspäin.

– Minä ja vaimoni jouduimme veteen. Meillä oli mukanamme myös koira. Sitä ei näkynyt missään. Totesimme, että siinä ei ollut mahdollisuutta uida rantaan. Onnistuimme kuitenkin kapuamaan kaatuneen veneen päälle, kertaa tapahtumia Leena -vaimoineen vedenvaraan joutunut Reima Virtanen Uudestakaupungista.

Kastuneella puhelimella ei onnistuttu soittamaan, joten pariskunta aloitti avunhuudot. Noin 15–20 minuutin huutamisen jälkeen omassa mökkirannassaan kaloja perkaamassa ollut Matti Talvio kuuli äänet, joskin luuli ensin niitä lintujen ääneksi.

– Menin lähemmäs rantaa, ja näin vesillä jotain punaista. Ihmettelin ensin, että kuka sitä näin kylmällä kelillä, veden lämpötila oli neljä astetta, on lähtenyt SUP-laudalla liikkeelle, Talvio muistelee.

Talvio lahti omalla SunBuster-veneellään katsomaan tarkemmin, mitä oli tapahtunut.

– Aika pian tajusin, että siellä on kaatunut vene ja pariskunta sen päällä, jatkaa Talvio.

Talvio sai pariskunnan pelastettua veneeseensä.

– He kertoivat, että heillä oli myös koira, ja huoli oli myös veteen tippuneesta läppäristä ja muista tavaroista. Koiraa ei kuitenkaan näkynyt missään ja totesin, että on sen verran kylmää ja tuulista, että nyt pitää mennä, kertoo Talvio.

Hän vei pariskunnan omalle mökilleen, jossa he saivat kuivat vaatteet ylle ja pääsivät lämmittelemään.

– Perässämme vetämämme kaatuneen veneen alta löytyi sitten koirakin. Veneeseen oli muodostunut kaatumisessa kova alipaine. Siinä vaiheessa koira oli vielä hengissä, juttelee Talvio.

– Koira oli kuitenkin kärsinyt hypotermiasta ja sen sydän pysähtyi noin puolen tunnin kuluttua löytymisestä, lisää Reima Virtanen. 

Virtaset olivat liikkeellä tutuilla vesillä ja matka mökiltä autorantaan ei ole pitkä.

– Kun on neljäkymmentä vuotta siellä veneillyt, niin tuleehan siinä sellainen ”mitään ei voi sattua” -olo. Ja eihän meillä ollut pelastusliivejä yllä. Nyt on aina, Reima Virtanen myöntää.

Matti Talvio taas toteaa, että hän ei ole saanut mitään hengenpelastuskoulutusta tai vastaavaa, vaikka on hänkin paljon liikkunut vesillä.

– Toimin tilanteessa ihan vaiston varassa ja automaatiolla. Onneksi järki pelasi, kuvailee Talvio.

Talviot ja Virtaset puivat saman vuoden pääsiäisenä tapahtunutta jälkeenpäin jälkimmäisten mökillä kahvikupin ääressä.

– Sen verran onnea oli tuossa mukana, ettemme olleet vielä lähteneet mökiltä kotiin, vaikka alkoi jo olla pimeää, Talvio mainitsee.

– Oli se helpottava näky, kun näimme Matin veneen lähestyvän, huokailee Reima Virtanen vielä.

Talvio kehottaa kaikkia olemaan huolellisia vesillä.

– Kaikenlaista voi aina tapahtua.

5 vinkkiä vesiturvalliseen kesän viettoonKäytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.

Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, kädenmitan päässä.

Arvioi oma uimataitosi realistisesti, ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti.

Tarkista veneesi merikelpoisuus, ja että siitä löytyy oikea varustus.

”Hukkuminen voi pahimmillaan tapahtua hyvinkin nopeasti”Suomessa hukkuu vuosittain tapaturmaisesti keskimäärin 150 ihmistä, kerrotaan SUH:n tiedotteessa. Yleisimmin hukkumiset tapahtuvat uimiseen liittyen, vesiliikenteessä ja veteen putoamisen tai jäihin vajoamisen seurauksena.

– Hukkuminen voi pahimmillaan tapahtua hyvinkin nopeasti ja liki ääneti. Lisäksi vedet ovat Suomessa läpi vuoden niin viileitä, että hypotermian uhka on aina olemassa, jos veden varassa joutuu olemaan pitempään. Näin ollen on tärkeää, että onnettomuustilanteessa toimitaan nopeasti, mutta myös oma turvallisuus huomioiden, painottaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Kaikki hengenpelastusmerkin saajat ovat ryhtyneet toimiin välittömästi tilanteen huomattuaan ja ovat esimerkillistä kansalaisrohkeutta osoittaen pelastaneet veden varaan joutuneiden tai jäihin vajonneiden ihmisten hengen.

SUH:n tavoitteena on, ettei yksikään hukkuisi. Tärkein asia tavoitteen saavuttamiseksi on se, että turvallisuus otetaan aina huomioon vesillä ja jäillä liikuttaessa. Oikeat turvavälineet sekä taidot pelastautua ja pelastaa ovat avainasemassa. 

– Kuka tahansa voi joutua äkillisesti tilanteeseen, jossa kanssaihminen on avun tarpeessa. Onkin tärkeää, että ihan jokainen pitää yllä ensiapu-, pelastautumis- ja pelastamistaitojaan. Hukkumiset ovat ehkäistävissä, Heinonen sanoo. 

Suurin osa hukkumisista tapahtuu valvomattomissa olosuhteissa, useimmin sisävesillä. Allasolosuhteissa hukkumisia tapahtuu harvoin. Hukkumisriskiä kasvattavat heikko toimintakyky ja uimataito, perussairaudet, pelastusliivien käyttämättä jättäminen, päihteet, lasten jättäminen valvomatta, sääolosuhteet ja se, ettei tunneta vesiympäristöön liittyviä riskejä.

SUH:n hengenpelastusmerkkejä on myönnetty vuodesta 1987 alkaen.