Uimareiden kesä

0

Kulunut kesä on ollut luonnonvesissä uimisesta nauttiville oikea superkesä. Kuumat ilmat lämmittivät vedet jo alkukesästä. Siitä lähtien uimarannoilla on riittänyt väkeä.

Vedestä nauttivat erityisesti lapset, jotka voivat pulikoida vedessä loputtomiin. Jo pienenkin lapsen uimaan vieminen kannattaa, sillä pelkkä vedessä läiskyttely ja veden vastukseen tottuminen helpottaa uimisen opettelua.

Myös aikuiselle vesi on lempeä elementti. Pitkän matkan uiminen voi olla luonnonvesissä haastavaa, mutta esimerkiksi vesijuoksuvyön avulla saa tehokkaan treenin tehtyä vaikka mökkirannassa.

Uimahallit ovat korvaamattoman tärkeitä uinnin opetuksessa ja harjoittelussa, mutta yhtä tärkeää on oppia uimaan pienessä aallokossa ja sameassa vedessä. Suomen uima- ja hengenpelastusliitto on ollut huolissaan lasten uimataidon kehittymisestä, kun uimahallit ovat koronan takia olleet laajalti kiinni. Onneksi nyt kesällä on päässyt uimaan koronaturvallisesti ulkoilmassa.

Uimaan ehtii vielä hyvin elokuussakin, vaikka vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heitti kylmän kiven järveen viime sunnuntaina. Ilmatieteen laitos kertoo verkkosivuillaan, että Jaakon päivä on nykyisin ajankohtana, jolloin ilman jäähtyminen alkaa näkyä pitkän ajan tilastoissa. Kuitenkin pintavesien lämpötilan lasku alkaa vasta elokuun alkupäivinä.

Vanha kansa on silti ollut oikeassa, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan vuonna 1753 allakan muutoksen yhteydessä Jaakon päivää siirrettiin 11 päivää taaksepäin. Oikea vesien jäähtymisen ”Jaakonpäivä” onkin siis 5. elokuuta, jolloin nykyään nimipäiväänsä viettää Salme.

Kuten tiedettyä vesien lämpötilat ja säät vaihtelevat suuresti. Tällä viikolla myös auringonpalvojat ovat nauttineet sateesta. Vedestä nautitaan nyt monessa muodossa.

Iida Kauppi

iida.kauppi@gmail.com