Upea vuorimäntyaita vaatii säännöllisen ja tarkan leikkauksen

0
Vuorimäntyjen vuosikasvaimet typistetään ennen kuin ne ehtivät puutua. Pyhärannan hautausmaatyöntekijöiltä leikkaamiseen kului noin viikko.

Pirkko Varjo

Pyhärannan 1900-luvun alussa rakennettu kivikirkko seisoo kauniilla paikalla lähellä merta. Kirkkoa ympäröi hautausmaa, jota vuosikymmenien saatossa on laajennettu tontin alaosaan. Viimeisin, 2000-luvulla tehty laajennus sai ympärilleen vuorimäntyaidan, josta on kasvanut upea katseenvangitsija.

Vuorimänty on yksi suosituimmista suomalaisten kotipihojen ja julkisten istutusten havukasveista. Aika usein käy kuitenkin niin, että tuuheasta pikku taimesta kasvaa harvoja oksiaan sinne tänne harottava rumilus, jonka ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa kaunistavan maisemaa.

Pyhärannan tuuhean, erittäin kaunismuotoisen havuaidan salaisuutena on säännöllinen vuosikasvainten typistäminen.

– Leikkaamme jokaisesta vuosikasvaimesta noin puolet pois ennen juhannusta, hautausmaatyöntekijä Elisa Haarte-Helistölä kertoo.

Leikkaaminen on melkoinen urakka, sillä tuuheassa kasvissa on valtava määrä vuosikasvaimia ja mäntyjä on paljon. Leikkausajankohta määräytyy siitä, että vuosikasvaimet eivät saa ehtiä puutumaan.

Vuorimänty on kiitollinen ja vaatimaton kasvatettava. Pysyäkseen kauniina se ei vuosikasvainten leikkaamisen lisäksi vaadi juuri muuta ja se viihtyy monenlaisissa paikoissa, parhaiten valoisassa.

Hautausmailla on tänä kesänä jouduttu kastelemaan poikkeuksellisen paljon.

– Kastelemme helteillä joka toinen päivä. Vettä onneksi riittää, Pyhärannan vesiongelma ei ulotu tänne meille, Haarte-Helistölä kertoo.

Seurakunnan hoidossa on useita satoja hautoja. Haarte-Helistölä antaa kiitosta myös omaisille, jotka hoitavat hautoja itse.

– Täällä haudat hoidetaan oikein hyvin.

Seurakunnan hoitamille haudoille istutetaan kesäkuussa kesäbegonioita, jotka on todettu hyviksi ja kestäviksi. Omaisten hoitamilla haudoilla kukkien kirjo on suurempi ja osassa on myös monivuotisia kasveja. Haarte-Helistölän mukaan esimerkiksi kuunliljat ja pikkusydämet ovat hyviä valintoja, varsinkin silloin, kun omaiset asuvat kaukana eivätkä pääse usein käymään.

Hautausmaalla on kesäaikaan töissä neljä työntekijää. Tänä kesänä töissä on osan aikaa myös kaksi koululaista.