Vanhin voitehista

0

Harvaa elintärkeää asiaa otamme yhtä itsestäänselvänä kuin hanasta juoksevan veden ja ilman, jota hengitämme.

Pyhärannassa toinen edellämainituista on ollut kortilla jo jonkin aikaa. Vedenpaine on etenkin pohjoiskylissä ollut heikko jo jonkin aikaa. Ongelma kärjistyi helteisenä juhannuksena, kun vedentulo loppui kokonaan osassa Pyhärantaa.

Rihtniemeen tuodulla tankkiautolla tunnelma oli haastateltujen kuntalaisten (sivu 3) mukaan kireä ja ymmärtäähän sen, vesi on normaalinakin aikana elintärkeä ja helteellä sekä juhlapyhinä sen merkitys korostuu entisestään.

Vesiongelmien syitä voi vain arvailla. Laitilan Sanomien haastattelema pariskunta arveli syyksi kylpypaljujen yleistymistä. Todennäköisesti ongelma on surkeiden sattumusten sarja. Kesät ovat viime vuosina olleet vähäsateisempia ja Pyhärannan omat vedenottamot on jouduttu ottamaan pois käytöstä. Toki myös vedenkäyttö on samaan aikaan voinut yleisesti lisääntyä.

Olivat syyt mitkä tahansa, ongelmaan on lähdetty jo etsimään ratkaisua. Kaunissaareen rakennetaan parhaillaan alavesisäiliötä, jonka toivotaan tuovan helpotusta paineongelmiin. Samanlainen säiliö on suunnitteilla myös Ropan vedenottamolle.

Nyt vedentulon varmistamiseen on kuitenkin vain yksi varma lääke, vedenkäytön säännösteleminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi nurmikon kastelemista vesijohtovedellä suositella.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi