Varaudu viisaasti

0

Kuinka monessa taloudessa on vähintään 72 tuntia riittävä kotivara? Ruokaa ihmisille ja eläimille, pattereita, taskulamppu, tulitikkuja, retkikeitin, radio, vettä.

Katastrofin ei tarvitse olla suuri kun se jo aiheuttaa merkittäviä hankaluuksia. On turvallista ja helpottavaa jos heti ei tarvitse lähteä minnekään apua etsimään. Suuren katastrofin tullen kotivara on korvaamaton.

Saksan heinäkuiset tulvat joissa tähän mennessä on kuollut lähes 200 ihmistä, näyttivät taas kerran luonnon voimat. Samanlaiset sateet olisivat voineet osua minne tahansa, myös Suomeen. Tuhot eivät ehkä olisi olleet samanlaisia, mutta jo se, että tiet ovat pitkään poikki, tekee kauppaan pääsemisen mahdottomaksi.

Lämpimänä ja tänä vuonna usein liiankin lämpimänä kesäpäivänä tulvat ja rankkasateet tuntuvat kaukaisilta. Ihmisen muistikin on kovin lyhyt. Kun jossain sattuu jotain kauheaa, se lakkaa koskettamasta kun joku asiantuntija arvelee, ettei vastaavaa voi sattua meillä. Tai jos sattuukin, kyseessä on poikkeus.

2000-luvulla Suomessa on sattunut 23 Ilmatieteen laitoksen tilastoimaa rajumyrskyä. Tilastoon pääseminen edellyttää, että myrsky on aiheuttanut  joko vähintään tuhat pelastustoimen tehtävää,  vienyt sähköt vähintään  sadaltatuhannelta taloudelta tai aiheuttanut vähintään puolen miljoonan kuution puustotuhot.

Yksi tilastoiduista rajumyrskyistä oli 30.7.2010 riehunut Asta, jonka jäljiltä sähkölinjojen korjaaminen kesti monta viikkoa. Asta aiheutti noin 20 miljoonan euron vahingot sekä mittaamattomasti harmia, vaivaa ja huolta. Samana vuonna koettiin kaikkiaan neljä rajumyrskyä, joiden aiheuttamat aineelliset vahingot ylittivät sata miljoonaa euroa. Sähköt olivat poikki puolelta miljoonalta ihmiseltä.

Kotivara olisi tuollaisissa tilanteissa aika mukava olemassa.

Varautumisessa ei ole mitään hävettävää. Varautumisen pitäisi myös olla yhtä itsestään selvää kuin kotivakuutuksen ottaminen. Selvää on myös se, ettemme halua päätyä tilanteeseen, jossa joudumme käyttämään kumpaakaan.

Pirkko Varjo

kirjoittamo@gmail.com