Vetäydy välillä viileään jos mahdollista–Terveyskeskuksen päivystykseen päätynyt vain muutama hellepotilas

0
Vastaavan lääkärin sijainen Mari Linhala näyttää esimerkkiä: työpöydältä löytyy vesipullo. Vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen kehottaa juomaan nyt paljon ja vaikkapa myös vichyä.

Hellepäiviä on ollut yhtä soittoa noin kuukauden, eikä loppua vielä näy. Laitilan terveyskeskuksen päivystykseen on silti tuotu vain muutama helteen uuvuttama potilas.

– Ilmeisesti ihmiset osaavat jo sopeutua helteeseen, mutta mitä pidempään helle jatkuu, sitä uuvuttavammaksi se käy, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen Laitilan terveyskeskuksesta toteaa vuosien kokemuksella.

Hän ei tosin muista työuraltaan vastaavaa kesää, että helle olisi alkanut näin aikaisin ja näin pitkäkestoisena.

Terveyskeskuksella on takana rankka talvi, kun korona on aiheuttanut lisätyötä. Tälläkin hetkellä infektio-osastolla tehdään yhä päivittäin koronatestejä ja myös rokotukset jatkuvat. Hopponen sanoo, että infektio-osastolla hoitajat ovat lujilla nyt myös helteen vuoksi. Osastolla ei ole viilennystä ja hoitajat joutuvat käyttämään koronasuojauksia.

Heille neuvot ovat samat kuin kaikille näillä keleillä:

– Pitää juoda riittävästi, eikä vain vettä, jotta elimistön suolatasapaino pysyy kunnossa. Esimerkiksi vichyvesi ja laimeat mehut ovat hyväksi helteellä. Myös syödä pitää muistaa, vastaavan lääkärin sijainen Mari Linhala opastaa.

Hän suosittelee, että erityisesti iäkkäät vetäytyvät keskipäivän auringosta sisätiloihin. Lisäksi jos mahdollista kannattaa hakeutua viileään tilaan vaikkapa vain hetkeksi. Viileä tila voi löytyä esimerkiksi kellarista.

– Hankalinta on vanhuksilla, jotka eivät jaksa tai pääse lähtemään mihinkään.

Etenkin pienessä kerrostaloasunnossa lämpötila saattaa nousta hyvinkin korkeaksi.

Hopponen kertoo, että kotipalvelu ja kotisairaanhoito seuraavat iäkkäiden tilaa.

– He lähettävät herkästi tänne meille seurattavaksi, jos kunto heikkenee.

Myös läheisten kannattaa seurailla iäkkään omaisen tilaa. Jos omainen alkaa olla uupunut ja sekava tai virtsa muuttuu tummaksi ja virtsaa erittyy niukasti, kannattaa huolestua. Oireet voivat viitata kuivumiseen.

Linhala muistuttaa, että myös joidenkin sairauksien lääkitystä voi olla hyvä tarkistaa helteen vuoksi.

– Esimerkiksi nesteenpoistolääkkeiden annostusta voi joskus olla syytä keventää. Jos ei ole tottunut itse säätelemään nesteenpoistolääkitystä, niin kannattaa olla yhteydessä hoitavaan tahoon.

Perusterveet voivat toimia hellepäivinä oman jaksamisensa mukaan. Linhalan mukaan juoksulenkillekin voi lähteä, jos jaksaa ja kunhan vain muistaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä.

Fakta


Helteet jatkuvat ensi viikolle


Ilmatieteen laitos lupaa tälle päivälle ylimmillään +27 asteen lämpöä Laitilaan, lauantaina +26 ja sunnuntaina +28.

Pyhärannassa lämpötila olisi lauantaina asteen korkeampi, muuten lämpötila on samoissa kuin Laitilassa.

Hellelämpötilat näyttäisivät jatkuvan myös pitkälle ensi viikkoon. Maanantaiksi ja tiistaiksi luvataan Laitilaan +27, keskiviikon ja torstain lämpötilaksi ennakoidaan +26.

Pyhärannassa lämpötila näyttäisi olevan alkuviikosta +26, keskiviikkona +27.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat kertoneet hankkineensa koirille tarkoitetun viilennysmaton myös itselleen. Mitä lääkäri on siitä mieltä?

– Kai sellaistakin voi kokeilla, vastaavan lääkärin sijainen Mari Linhala hymähtää.

– Itselläni ei ole siitä mitään kokemusta.

Sen sijaan Linhala miettii, että jos Suomessakin hellepäivät ilmastonmuutoksen myötä vain lisääntyvät, julkiset, viileät tilat saattaisivat olla tarpeen. Sellaisia on käytössä muualla maailmassa.

– Tilaan voisi lähteä välillä virkistäytymään.