Nuoret vetoavat Palmusen frisbeegolfradan puolesta

0
Niklas Soini (vas.) ja Tommi Hiltunen käyvät Palmusen radalla heittelemässä lähes joka päivä.

Palmusen alueen frisbeegolfradan korit otettiin väliaikaisesti pois käytöstä 9.8. Poistoa perusteltiin sillä, että pieni nuorisoryhmä on aiheuttanut käytöksellään kohtuutonta haittaa alueen asukkaille.

–  Kesän aikana alueelta on tullut paljon valituksia häiritsevästä käyttäytymisestä. Valituksia on tullut sekä kirjallisesti että suullisesti useilta ihmisiltä. Jotain oli pakko tehdä, tekninen johtaja Mika Raula sanoo.

Korit tuotaneen takaisin parin viikon sisällä. Väliaikaisen poiston tarkoituksena on osoittaa, että kaupunki puuttuu häiriökäyttäytymiseen ja jos muu ei auta, viimeinen keino on luopua kentästä.

Raula pahoittelee tilannetta niiden puolesta, jotka ovat syyttömiä tilanteeseen.

– Ylivoimaisesti suurin osa kentän käyttäjistä on toiminut asiallisesti.

Palmusen frisbeegolfradan käyttäjät vetoavat radan säilymisen puolesta kaupungin Nuortenideat.fi-aloitekanavalla. 17 lapsen ja nuoren allekirjoittamassa vetoomuksessa toivotaan, että rata säilyy samanlaisena kuin se on ollut.

Nuorten mielestä rata on hyvällä paikalla ja se on tärkeä kaikenikäisille. Väylä on helppo ja sopii myös aloittelijoille. Laitilan toinen, pururadan yhteydessä oleva frisbeegolfrata on aloittelijoille liian vaativa.

Nuorilla on myös ratkaisuehdotus valituksia aiheuttaneeseen ketjujen kilinään. He ehdottavat, että koreihin vaihdettaisiin painavammat ketjut ja korien keskellä oleviin tolppiin lisättäisiin pehmusteet. Nuorten mielestä olisi myös hienoa, jos heittoalustat vaihdettaisiin uusiin ja osa koreista nostettaisiin hieman enemmän irti maasta.

– Toivomme, että lasten ja nuorten mielipiteet tulisivat kuulluksi, eikä tärkeää rataa suljeta pelkästään aikuisten päätösten perusteella, vetoomus päättyy.

Niklas Soini, 13 ja Tommi Hiltunen, 12, käyvät radalla heittelemässä lähes joka päivä.

– Tämä on niin kiva rata, pojat sanovat.

Poikien mukaan loma-aikana radalla saattoi olla kymmeniä käyttäjiä joka päivä. Rata on heidän mukaansa sopiva jopa pienille lapsille ja Niklas onkin käynyt siellä toisinaan pikkusiskonsa kanssa. Aikuisetkin ovat löytäneet radan.

– Isä oli täällä mukana ja tykästyi kovasti, Tommi kertoo.

Pirkko Varjo

Korien poisto Palmusen radalta on aiheuttanut vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. On kuitenkin selvää, että puisto on tärkeä ulkoilu- ja liikuntapaikka, jonka on syytä pysyä kaikkien vapaassa käytössä. Jos lapset ja nuoret haluavat omaehtoisesti harrastaa ulkoilua ja liikuntaa, aikuisilla ei voi olla muuta intressiä kuin tukea sitä.

Selkeää häiriökäyttäytymistä ei tietenkään tarvitse sietää ja alueen asukkailla on oikeus yörauhaan. Laittomuuksiin puuttuminen on poliisin asia. Päiväaikaan taajamassa kuuluu erilaisia ääniä, sen jokainen ymmärtää. Frisbeegolfkorien ketjujen kilinään löytynee ratkaisu esimerkiksi nuorten itsensä ehdottamalla tavalla.