Ampumaradoilla ruuhkaa ennen jahtikauden alkua

0
Toni Lastula oli jo aikaisemmin suorittanut ampumakokeen kiväärillä. Lauantaina hän tuli paikalle jousella varustautuneena.

Arto Kanerva

Hirvielän- ja karhujahtiin osallistuminen edellyttää ampumakokeen suorittamista, mutta viime vuonna kokeita ei järjestetty. Tänä vuonna metsästäjiä onkin ollut ampumakokeissa tavallista enemmän, enimmillään yli 50, kertoo Pekka Patjas Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksestä.

Kalannissa ampumakokeita järjestetään tänä vuonna kahdeksan kertaa. Ampujan pitää kokeesta läpi päästäkseen osua kiväärillä neljällä laukauksella 75 metrin matkalta 23-sentiseen ympyrään. Jousella ammuttaessa matkana on 18 metriä.

– Koe vaikuttaa helpolta, mutta koetilanteessa tulee helposti vähän ylimääräistä jännitystä eikä kaikki sujukaan toivotulla tavalla, ampumakokeen valvojana toiminut Patjas toteaa.

Varsinkin valkohäntäpeurojen määrä kasvaa koko ajan. Patjaksen mukaan alkavalle kaudelle on kaatolupia saatu noin 30 prosenttia viime vuotta enemmän. Peurakannan rajoittaminen onkin nyt enemmän kiinni siitä, miten uskollisesti metsästäjät ehtivät ja jaksavat käydä peltojen reunoilla eläimiä kyttäämässä.

– Valkohäntäpeurojen kanta on täällä Lounais-Suomessa kaikkein vahvin. Suomen riistakeskus on antanut vuoden koeajaksi luvan käyttää peuran kyttäysmetsästyksessä apuna keinovaloa ja yötähtäinlaitteita. Ei siis tarvitse ihmetellä, jos kuulee laukauksia, vaikka ilta on jo pimentynyt.

Apuvälineiden käyttö pidentää vuorokautista metsästysaikaa ja parantaa hyvän osuman varmuutta. Samalla tietysti odotetaan saalismäärän kasvavan.

– Metsästyksen suosio luonnonläheisenä harrastuksena ja samalla metsästäjien määrä on kasvanut koko ajan tasaisesti. Myös naiset ovat löytäneet tämän harrastuksen, mutta nuoria kaivataan enemmän mukaan, Patjas toteaa.