Helvi jatkaa töissä niin kauan kuin hyvältä tuntuu

0
Helvi Kähkölä käy töissä 1-3 päivänä viikossa. Hän kuuluu myös sairaanhoitajien päivystysrinkiin.

69-vuotias sairaanhoitaja Helvi Kähkölä jäi eläkkeelle 2017 osastonhoitajan työstä Laitilan terveyskeskuksessa. Pian hän kuitenkin huomasi, että voimia ja aikaa riittää muuhunkin kuin harrastuksiin ja niinpä Kähkölä palasi töihin. Nykyään hän tekee sairaanhoitajan työtä 1-3 päivää viikossa ja aikoo jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu.

– Olen mukana myös sairaanhoitajien päivystysringissä, olin jo ennen eläkkeelle jäämistä. Päivystysvuoro on viikonloppuna ja se osuu kohdalle kerran kuussa, Kähkölä kertoo.

Hoitoalalla on nyt valtava pula työntekijöistä ja kokeneelle sairaanhoitajalle löytyisi töitä muualtakin kuin omasta vanhasta työpaikasta. Ikä ei ole missään vaiheessa ollut ongelma.  Sairaanhoitajien on käytävä joka viides vuosi ns. Love-tentissä, jossa testataan muun muassa lääkelaskujen sujuminen. Kähkölällä on nyt lupa työskennellä vuoteen 2023 ja sitten tentti on uusittava jos haluaa vielä jatkaa.

– On luonnollista, että jossain vaiheessa työnteko loppuu. Tässä asiassa ei kuitenkaan pitäisi katsoa ihmisen ikää, sillä me ikäännymme niin eri tavoin. Joku voi jo viisikymppisenä olla vanha, joku toinen taas elää silloin parhaita vuosiaan. Eläkejärjestelmä ei nyt ota tätä huomioon. Olisi parempi, jos päätäntävalta olisi täysin ihmisellä itsellään sen suhteen, milloin jää eläkkeelle. Tiedän useita kollegoja, jotka tekevät tai ovat tehneet töitä reilusti yli kuusikymppisinä.

Vanhuuseläkkeellä oleva saa tehdä ansiotöitä niin paljon kuin tahtoo ilman, että se vaikuttaa eläkkeeseen. Työtuloa kuitenkin verotetaan aika raskaasti, joten siitä jää vähemmän käteen kuin silloin kun töitä tehdään ennen eläkkeelle siirtymistä.

– Kyllähän se siltä tuntuu, että verottaja rankaisee työssä käymisestä, mutta ei tämä sentään ihan miinukselle jää. Työtuloista kertyy myös eläkettä omaan ylimpään eläkkeelle jäämisikään asti.

Sairaanhoitajan työ on vuorotyötä ja siihen kuuluu myös potilaiden fyysistä hoitamista kuten kääntämistä ja nostamista, työpaikasta riippuen. Kähkölän työ on enimmäkseen potilaiden asioiden hoitamista ja omaisten kohtaamista. Myös erilaisten raporttien kirjoittaminen vie paljon aikaa. Raportointi on Kähkölän työuran aikana lisääntynyt huomattavasti, mutta hän ei pidä sitä pahana.

– On tärkeää, että kaikki, mitä potilaalle tehdään, on dokumentoitu.

Kähkölä on huolissaan terveydenhuollon tulevaisuudesta. Työvoimapula on jo nyt selvä uhka ja sote tulee sekoittamaan pakkaa vielä nykyistä pahemmin. Jo nyt Laitilassa on kesän aikana hoidettu muualta Varsinais-Suomesta tulevia potilaita ja jatkossa mahdollisuus siihen, että ihminen joutuu hoitoon kauas kotipaikkakunnaltaan vain kasvaa. Lisäksi työelämän asenneilmasto on muuttunut, eikä suinkaan parempaan.

– Tämä ei tietenkään koske kaikkia, mutta usein töissä tulee eteen se, että nuorilla hoitoalan ihmisillä on erilainen suhde työhön kuin meillä vanhemmilla. Se näkyy kaikessa työaikojen noudattamisesta ja vastuuntunnosta kielenkäyttöön.

Kähkölä asuu Kaukolassa, lapsuuskodissaan. Paritaloksi rakennettu entinen maatilan päärakennus on idyllinen ja sitä ympäröi laaja, kaunis ja hyvin hoidettu puutarha. Kähkölä kuntoilee kesäaikaan ruohonleikkurin kanssa; nurmikot leikataan työnnettävällä leikkurilla ja työhön menee kerrallaan noin viisi tuntia.

Asuinkumppanina Kähkölällä on kissa, Kisuli-Kasuli. Ainoa tytär on muuttanut kotoa ajat sitten ja kaksi lastenlastakin ovat jo aikuisia. Miesystävä asuu Raumalla. Paritalon toista puolta asuttaa Kähkölän veli perheineen.

Helvi Kähkölä on ollut ja on edelleen mukana monissa yhdistyksissä ja luottamustehtävissä. Hän oli myös neljä kautta Laitilan kaupunginvaltuustossa keskustan edustajana.

Kypsähkönä kesätyttönä

Helvi Kähkölä on yksi esimerkki hyväkuntoisesta, virallisesti eläkeiässä olevasta ihmisestä, joka haluaa tehdä töitä. Oli mukava jutella hänen kanssaan ja huomasimme, että jaoimme monia ajatuksia. Yksi on se, että ihmisen pitäisi saada vapaasti päättää, milloin jää eläkkeelle. Ikä ei yksin voi ratkaista mitään, sillä ihmiset ovat erilaisia ja ikääntyvät eri tahtiin.

Sain tänä kesänä mahdollisuuden työskennellä Laitilan Sanomien kesätoimittajana. Kokemus oli minulle uusi, sillä vaikka olen tehnyt toimittajan töitä yli 40 vuotta, en ole koskaan aikaisemmin ollut kesätoimittaja. Nyt olin, 63-vuotiaana ja hauskaa oli.

Tavallisesti ura aloitetaan kesätoimittamisella, mutta minä voisin jo lopettaa ja jäädä ensi vuonna eläkkeelle. Jos minusta riippuu, niin tuskin jään. Nyt sanon kiitos ja palaan takaisin freelancer-arkeeni joka ei ole ”työelämää” vaan elämää yleensä.